sunnuntai 5. toukokuuta 2013

VÄRI -nöitä

Huomenta

Tervehdinpä ensiksi tällaisella pöhköpään kuvalla. Kävin eilen rannalla ja lintujärvellä kokeilemassa uutta tötteröä. En nyt tehnyt mitään muita kuvia, enkä mitään suurenmoisia saanutkaan. Mutta tämä ukko uikku oli niin pöljän näköinen. Menen kyllä toisenkin kerran ja kokeilen videoida heidän lemmentanssiaan. Juuri kun tajusin, että voisin ottaa videonpätkää, niin lopettivat tanssinsa ja lähtivät uimaan.
Pihassa olevan vaahteran kylkeen on tikka muotoillut näin hienon aukon. Osaatkos sinä tehdä yhtä tasaista pyöreää vapaalla kädellä ;) siitä menee onkalo syvälle alaspäin.  En tiedä onko siellä syvällä pesää vai ei, kun ei viitsitä häiritä, jos vaikka onkin. Liikettä siinä ei päiväsaikaan näy.Pyhäpäivän ratoksi uskaltaudun esittämään yhden mielipiteeni. Se koskee keltaista väriä puutarhassa.
Kymmenisen vuotta sitten tuntui lähes kaikkien arvon pihapuutarhan pitäjien tietoisuuteen tunkeutuvan ismi: Ei kiitos keltaista väriä. Piiskut yäk, tarha-alpi yäk yms. :) Siitä tuli vallan muotivillitys. Nyt parina viime kesänä olen huomannut sen pikkuhiljaa väistyvän ;) Liekö syynä se, että ulkolaisissa julkaisuissa keltaista käytetään hyvinkin paljon.

Mulle tää keltainen väri on ollut aina se kaikkein tärkein (viittaan vastarannankiiskeyteeni, heh ;) ) 70-luvulta asti.  En ikinä mieti mitään, tai suunnittele mitään, senhän olen jo kertonut aiemminkin. Mutta jos miettisin ja suunnittelisin, niin keltaiset sävyt olisivat ensimmäiset, jotka ottaisin vihreän lehdistön rinnalle. Se toimisi kaikkein parhaiten siirtymävärinä vihreästä muihin väreihin.  Värikartoissa ja asiantuntijoiden laatimissa suunnitelmissa näkee usein keltaisen rinnalla käytettävän vastavärejä, sinistä ja violettia. Vastarannankiisken mielestä ei oikein voi olla hirveempää yhdistelmää kuin keltainen ja violetti tai oranssi ja sininen/violetti.  Mutta tässä seuraavassa kuvassa nuo sointuvat oikein mainiosti :) Tästä taas voikin tehdä johtopäätöksen, että kaikki sopii. Kaikki on hyvännäköistä, kun oikealla silmällä katsoo :-D Pari kuvaa yhestä puutarhakirjasta.Lisäksi vielä muutamia kukkivia kuvia pihalta. 

Tämä kylmänkukka on esimerkki merkillisistä lisääntymisistä. Tämä on siementaimi. Vierellä on iso pehko tavallista lilaa tarhakylmänkukkaa. Viime kesänä huomasin, että jonkun matkan päähän oli ilmestynyt siementaimi. Nyt se teki ekan kukan. Ja se on valkoinen. Metkaa, eller hur? Valkoista kylmänkukkaa ei ole aikaisemmin pihalla ollut koskaan.Koiranhammas


Unkarinsinivuokko


Ja tämä punainen jouluruusu näyttää nyt tältä.


Corydalis 'Blushin girl' tältä. Murkut viihtyvät siinäkin ;)


Ja vielä yksi kunnon keltainen. Paras väri ikinä :)

18 kommenttia:

 1. Löysin blogisi jonkun toisen puutarhablogin kautta. Oletpas hienoja kuvia saanut linnuista, vautsi vau:) Muutenkin blogissasi on nättejä ja hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 2. Täällä ri oikeastaan vielä mitkään kukat kuki...no krookuskia ja lumikelloja muutama. Lämpöä kaivattaisiin ja nytkin on niin kylmä, että...:)
  Tuosta keltaisesta väristä sen verran, että ei ole koskan ollut mitenkään suosikkini värinä ja kotoa ei sitä ole löytynyt. Nyt saimme, vanhan Arabian keltaisen lasimaljan, laitoin sen lipaston päälle olohuoneeseen ja voi, että tykkään siitä...juuri sopivasti antaa "aurinkoa" huoneeseen...:)

  VastaaPoista
 3. Ihania nuo uikut! Voisin vaikka väittää, et tuo tikka on käyttänyt jonkin sortin poranterää ;D

  Kyllä on jo paljon eri kukkia kukkimassa, hetki vielä niin kaikkialla on värejä tulvillaan :))

  VastaaPoista
 4. Hienot lintukuvat nappasit! Ihan kun maalauksia ovat. Jaa, mä kyllä tunnustan vähän karttavani keltaista pihakasveissa. On mulla muutama kasvi kuitenkin: päivälilja, krookuksia, suikeroalpi (tosin sen mies on kai haravoinut aika vähiin) ja keltakurjenmiekka yhden pensaan takana tekemässä hidasta kuolemaa. Meille kyllä sopisi keltainen kun talokin on vaaleankeltainen. Se väri vaan jotenkin pistää silmään/aivoihin. Se ei ole minusta rauhallinen ja seesteinen. Oranssia, eikä sellaista tummanpunaistakaan ei löydy mun pihalta. Valkoinen-sininen-pinkki on enimmäkseen värit. Kai sitä ihmisellä joitakin puutarhaestojakin pitää olla! :)

  VastaaPoista
 5. Minä en niin pidä keltaisista kukista puutarhassa, kun tuovat mieleen voikukkapellon. Muuten kyllä keltainen väri on piristävän iloinen; sisustuksessa ja vaatteissa.

  VastaaPoista
 6. Keltainen kukka on kuin aurinko, mulla on niitä aina ollut ja tulee varmaan aina olemaan :) Aikas uskomtaon tuo tikan tekemä kolo, kuin hienolla poralla täydellisen pyöreä! Ja uikakuvasi ovat upeita! Tuosta unkarinsinivuokosta olen vähän kateellinen ;)

  VastaaPoista
 7. Kaunis uikkupariskunta! Ja tikankolo on mestarityön näyte, ei ole tarvinnut harppia eikä poraa...
  Upeita kukkasia, en tiennyt, että kylmänkukan siemenistä voi syntyä albinomuunnos! Vau!

  VastaaPoista
 8. Uikkuherra panee parastaan :) Siis voiko tuo täydellinen ympyrä olla tikan tekemä? Uskomaton taidonnäyte. Kun näin kuvan mietin oletteko poranneet puuhun reiän :)
  Minä olen sitä mieltä, että kaikki värit ovat tervetulleita puutarhaan ja keltainen on yksi kauneimmista (nautin voikukistakin, älkää ristiinnaulitko).
  Kylmänkukka on täälläkin avautunut, en ole nähnyt siementaimia, mutta valkoinen saisi pääni pyörälle.

  VastaaPoista
 9. Kyllä olikin hieno kuva uikuista, aivan uskomattoman hienot!
  Jäin oikein niitä katsomaan ja huusin miehenkin vielä katsomaan kauniita kuviasi.
  Kuklkasi ovat kaikki kauniita, oli sitten väri mikä tahansa!
  Se Kylmänkukka on niin kaunis!

  VastaaPoista
 10. Minulla ei ole kuin pienen pieni ruukkupuutarha, mutta siihen kasvatan mahdollisimman monen väristä kukkaa ja keltaista tietenkin pitää olla mukana. Mitä kirjavampi, sitä iloisempi puutarha :)
  Kevät on lemmenaikaa =D Meillä se esiintyy niin, että naapurustossa on tyttömäyriksellä juoksu-aika ja meillä Eetu istuu persuuksillaan ja ulvoo rakkaulauluja yötä-päivää.

  VastaaPoista
 11. On siinä kuikkarouvalla pokerissa pitämistä kun herra muikistelee, ihanat kuvat!
  Onpa taidokas pesäaukko, kallis sähköpora voisi pystyä tuohon haasteeeseen vastaamaan!
  Kukkia katselen kovasti mielelläni!

  VastaaPoista
 12. Luonnossa mitkään värit eivät riitele keskenään. Luontokin aloittaa keltaisella,(leskenlehdet) muuttuu siniseksi(sinivuokot, orvokit) ja sitten valkoiseksi(valkovuokot, omenapuut, tuomet..)
  Aikoinaan, kun minulla vielä oli puutarha se kukki aaltoina värien mukaan keväästä syksyyn. Itse en ollut sitä perustanut, vaan saimme talon mukana.
  Upeat muuten nuo uikkukuvat kokeile ihmeessä sitä videota.

  VastaaPoista
 13. Ihana uikkupari,niin kauniita kukkasia ♥

  VastaaPoista
 14. Naarasuikku näkee koiraansa varmaan kaikkea muuta kuin pöljän näköisenä :) Hyvin olet päässyt niitä kuvaamaan putkellasi. Kyllähän siellä pihassa jo kukkii vaikka mitä...

  VastaaPoista
 15. On sulla kaunista kukkaloistoa täällä! Nuo kylmäkukkakuvat ovat ihanat! Taitaa olla tikka insinööri koulutukseltaan ;D

  VastaaPoista
 16. No, meitä kiiskiä on sitten kaksi! Mulla on kaikki maailman värit kukkapenkeissä ja mitä värikkäämpää, sitä parempi. En jaksa ikinä suunnitella mitään, vaan ihan toimin fiilispohjalla. No, monesti sitten joudun kärräämään taimia paikasta toiseen, kun yhden kesän istutukset ovat seuraavana ihan väärässä, kun saan uusia ideoita. Onko tuo vaaleanpunainen kevätkiurunkannus? Mulla on tuollaista keltaista, muttei kuki vielä.

  VastaaPoista
 17. Tunnustan, mulla on keltakauhu, ja mietin että voisiko se johtua kuten Elämää Onnenpähkinässä edellä sanoi, juuri voikukista. Nimittäin on monta keltaista kukkaa joista kovasti tykkään yksinään, mutta en tykkää keltaisesta perennapenkissä muiden värien kanssa. Tuo kuvasti pelkästään keltaisesta penkistä on upea, itse asiassa olen suunnitellut sellaista, siirrän kaikki keltaiset yhteen penkkiin joskus aikanaan :D Aurinkopenkki.
  Sitten kun aikaa riittää siihen, niin tulen lunttaamaan kuvaasi.
  - muuten, tuolla tikalla on kyllä ollut jotkut mittavehkeet mukanaan !!

  VastaaPoista
 18. Sulhan on erikoisia ja erikoisen siäviä kukkia. Mulla on penkit täynnä värejä, sopii sitten yhteen eli ei. Sekametelisoppa on maukasta.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)