maanantai 17. kesäkuuta 2013

LISÄÄ TARHAKURJENMIEKKOJA, IRIS GERMANICA

Hei taas.

Laitanpa taas välillä Tarhakurjenmiekkoja muistiin. Nämä nimet... olen taas käyttänyt tuntitolkulla aikaa nimien metsäsätämiseen. Jotkut ovat helppoja ja ennestään tiedän ja muistan ne. Mutta nämä kaksiväriset, joissa on pikkiriikkisen erisävyiset kehälehdet ja pikkiriikkisen eri tavalla raidalliset, ovat vaikeita. Mutta niin ne tuntuvat olevan asiantuntijoillekin ;) Ja onko noiden nimien nyt niin väliäkään normaali puutarhaelämässä. Ihan itselleni selventääkseni näitä yritän setviä, jotta voin hieman sanoa minkälaiselle kukalle mitkäkin juuret kuuluvat. Mutta erot noissa kaksivärisissä voivat olla tosi pieniä ;)

Tuosta kukkimisesta ja kukkimattomuudesta: Parhaiten nämä pötkyläiirikset kukkivat aurinkoisella paikalla. Eivät pane pahakseen kovastakaan paahteesta. Nyt ei pidä sekoittaa näitä muihin iiriksiin sibiricat, setosat, ensatat,versicolorit), joista toiset tykkäävät olla kosteassa. Tarhakurjenmiekat istutetaan niin, että tuo paksu juuripötkylä on aivan maan pinnassa. Se saa jäädä näkyviin. Vain ohuemmat pikkujuuret painetaan maan sisään. ne eivät myöskään tykkää siitä, että niiden juuria varjostavat toiset kasvit. Jotkut eivät siitä tosin ole niin tarkkoja kuin jotkut toiset. Mutta rikkaruohot ja aluskasvit on parasta nyhtää juurilta pois jo heti kun niitä alkaa ilmaantua. Itsekään ei aina tule revittyä lemmikkejä sieltä pois kovin tarkkaan, ja se verottaa heti kukintaa. Mutta onhan se niinkin, että jotkut eivät ole yhtä innokkaita kukkimaan kuin jotkut toiset. Tänä kesänä kukinta ei ole kovin runsasta, ja asiantuntija sanoi sen johtuvan ehkä viime kesän ja syksyn märkyydestä.

Tämä laventelinsininen, korkea on nimeltään Hiekkaharju. Kova kukkimaan joka kesä. Vaikka on korkea, niin pysyy pystyssä. Jaa vähän.


 Tässä sama.

 Tämä saa nyt olla ilman nimeä, on niin paljon liki samanlaisia. Kova kukkimaan kesäsätä toiseen. Jaan, jos muistan missä tää on.

 No tämä on varmast Susan Bliss. Melko korkea vienosti tuoksuva ;) Hieman voin jakaa ;)

 Louvois. Mahtavan upea. Tuoksu on superhieno, melko voimakas, namumainen, kuin toffee :) Jaa.


 Flavescens. Tämä on myös varma nimi. Älytttttömän innokas kukkimaan. Tätä on paljon. Kaunis suurena alueena, valaisee illan hamyssä. On paljon jaossa.

Vibrant Rose, ihana!!! Ei riitä jakoon.

Niebelungen. Samoja värejä kuin muissakin kaksivärisissä, mutta kehälehdet ovat omanlaisensa mallisia. Ihana! Älä nyt jaa.
Alan jakaa ja purkittaa näitä, kunhan vielä vähän selviän tästä taudista. Jos on liikkumista täälläpäin, niin voi toki poiketa hakemaan. En ilmoittele näitä missään, mutta näillä on tapana kelvata ihmisille. Postittamisiin ei ikävä kyllä aika riitä ;) voi laittaa s-postilla viestiä, jos tulee mielitekoja ;)


6 kommenttia:

 1. OHO, sähän oot kurjenmiekka-expertti!!
  Todella kauniita!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 2. Todella kauniita kurjeniekkoja:)

  VastaaPoista
 3. Siis miten ihmeen iso puutarha sulla oikein on? Näitä kurjenmiekkojakin vain riittää ja riittää. Wautsi wau! Yritänpä viikonloppuna nyhtää kaiken mahdollisen ylimääräisen pois tarhakurjenmiekkojen juurilta. Sitä täyttä auringonpaistetta en pysty kukkapenkissäni tarjoamaan, joten ehkä minun täytyy sitten tyytyä vain komeaan lehdistöön.

  VastaaPoista
 4. Sulla on kyllä niin monenvärisiä kurjenmierkkoja, että oikein ihmettelemään jäinkin, että niitä onkin noin montaa erilaista.
  Kauniita kaikki!

  VastaaPoista
 5. Vau kun ne on kauniita , sinulla niin monenlaista

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)