maanantai 3. kesäkuuta 2013

PUUTARHAA JA KUKKIA

Heippa taas. Kiitos kommenteistanne. Varsin paljon ylistätte näitä puutarhakuviani ja niiden myötä puutarhaamme. Mutta...ettehän te voi tietää tietenkään. -Siis totuutta, koska en ota totuudesta kuvia.  Karhunvatukkaryteikkö ei pääse ikunaan kuviin, eikä takapihan ainiaan odottava ylösalaisin kääntäminen. Hirmuisia kauhistuksia täällä pihalla kulkiessaan näkee ;) Nih, se on totuus.  Valehtelemassa vallan käyn täällä.

Nyt kuitenkin ajattelin laittaa vähän totuuttakin. Kerron sen, että olen aika hulluna kurjenmiekkoihin. JOka kesä ajattelen ottavani kuvan jokaisesta kurjenmiekasta ja nimeäväni sen, että sitten talvella tiedän ja muistan. Mutta mitä vielä, en olekaan tehnyt niin. Nyt korjaan asian ja kuvaan jokaisen kurjenmiekan, ja laitan kuvan ja nimen talteen tänne. Näin toisetkin voivat nähdä, mitä kaikkia ihanuuksia on olemassa. Kyllähän puutarhalehdissäkin on aika paljon kurjenmiekoista ollut, mutta silti... Sitäpaitsi niitähän tuntuu olevan loputtoman paljon ja jokainen on toinen toistaan kauniimpi.

Kukinnan aloittavat Iris Germanicat, tarhakurjenmiekat, entiseltä nimeltään Saksankurjenmiekat. Niistä tykkään, ovat koko kesän kauniita, koska jäljelle jää kukinnan jälkeen kauniit pystyt lehdet. Nämä ovat myös siitä mukavia, etteivät kukkavarretkaan kaadu.

Ekassa kuvassa 'Apache Carpet'  Mielestäni miltei paras mahdollinen kukan väri ...ai ai.


Mutta kelpaa kyllä tämäkin väri, itse olen tämänkin valinnut tänne puutarhaan ;) 'Gingerbread man'


Tämä kantaa nimeä 'Leino'


 Tässä on Leino ja Gingerbread man yhdessä

Tämä on nimetön, varsin ylhäisen näköinen siniparta

Sama kuin edellä, tässä näkyy hyvin tuo sininen parta. Näitähän sanotaan myös partaiiriksiksi ;)

Sitten vielä muuta, mistä tykkään. Tykkään tästä tiaRellasta. Tiarella pink skyrocket. Sillä on liuskaiset lehdet toisin kuin cordifolialla, ja pinkit kukinnot, nam.

 Nämä kukat ovat Tiarella cordifolia 'Tigersripes' in kukintoja. Tähän tulee myöhemmin värikkäämmät lehdet.


Pari isompaa kuvaa vielä. Tuo takana oleva puu on tuntematon. Se on ostettu eräältä puuvartisten harrastajalta, eikä hänelläkään ollut tietoa mikä se on. Muistuttaa hieman rautatieomenapuuta, mutta ei ole se. Se on nyt osi täynnä kukkia. Edessä Japaninvaahtera ja sen takana lumipalloheisi.

 Sama kohta eri suunnasta. Taustalla grillikatos, joka on vielä siivoamatta ja ottamatta käyttöön. Kuka nyt kesää grillailuun ja ruuan laittoon käyttäisi, ei missään tapauksessa moista ajantuhluuta ei ei... Viime kesänä kuitenkin grillattiin kolme kertaa, -mukuloitten kanssa....ja saunottiin neljä kertaa - kesällä ei kertakaikkiaan ole tollasiin aikaa.

 Vielä yksi puu. Kirjovaahtera, se melkein kuin valaisee.

Tässä kaikki tällä kertaa, paljonhan tätä tulikin. Mukavaa kukkais- ja hyttyskesän jatkoa kaikille vierailleille

19 kommenttia:

 1. Kurjenmiekkaa löytyy meiltäkin, mutta enhän minä niiden nimiä tiedä... keltainen, mutta muistaakseni keskeltä erilainen kuin tuo sinun ensimmäinen on :)

  VastaaPoista
 2. Erinomainen idea kuvata kaikki kurjenmiekat! Tuota Gingerbread Mania aikanaan ihailinkin Oma piha -lehdessä Kahilan Pirkon artikkelissa, mikä väritys! Hurmaavan psykedeelinen.
  Grillikatokselle on hyvän näköinen, siellä varmaan istuskelisin katsomassa pihanäkymää, ja kelpaahan tuota katostakin ihailla puutarhasta käsin! Mutta että alkaisi jotain makkarapaketteja hakemaan jääkaapista, no ei kai sentään ;-D Samoilla linjoilla. Paitsi saunan suhteen, mulla kun ei kylppäriä ole, niin kyllä näillä piha- ja remonttityökeleillä pesua ja pyykkäystä kaipaa joka ikinen ilta.

  VastaaPoista
 3. Kauniita ovat näkymät teillä. Kolmea kurjenmiekkaa löytyy multa. Neljäs saattaa olla sellainen keltainen kukertava ;) Voi hitsi mistä noiden nimiä tietää, miksi ne niitä vielä muuttavat.

  VastaaPoista
 4. Kauniita pihakuvia kerta toisensa jälkeen :) teillä on ihastuttava piha ja tuo värien loisto on niin terapeuttista. Oikein aurinkoista kesän jatkoa.

  VastaaPoista
 5. täälläkin tykätään kurjenmiekoista, yksi pihamaani aarteista on tuo saksankurjenmiekka, jota sinullakin on. sitä kasvoi talon seinustalla muuttaessamme tänne rapiat 30 v sitten ja vielä löytyy penkistäni samaa kantaa:))

  VastaaPoista
 6. ja kurjenmiekan lehdetkin ovat hienot :)
  nyt kyllä niitä sääskiä riittää ...
  ihanaa kesää niistä huolimatta :)

  VastaaPoista
 7. Ihana idea ! Kurjenmiekat ovat ihania, ja tosiaan, aina vaan enemmän sitä arvostaa kasveja, jotka pysyvät ryhdissään ilman apua. Inkiväärileipämies on ihastuttava.
  Minä oon laahannut japaninvaahterani kellariin talveksi - kyllästyttää roudaaminen. Mitä mieltä olet, voisinko täällä kolmosella yrittää jättää maahan ? Sinulla ilmeisimmin kasvaa pihalla.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihania kukkia ja tiedät nimetkin..olen aivan otettu siitäkin.

  VastaaPoista
 9. ♥ sulla on todella ihana puutarha! aaah!

  VastaaPoista
 10. Aivan ihania nuo kurjenmiekat. minäkin tykkään kovasti kurjenmiekoista:)

  VastaaPoista
 11. Kurjenmiekat ovat kauniita ja tietyylä tavalla 'ylväitä'. Itsellä on perennapenkki, missä yhdellä reunalla kasvaa keltaisia kurjenmiekkoja.

  VastaaPoista
 12. Parhautta puutarhablogin pitöämisessä onkin juuri illuusio =) Ihanaisesta unelmien puutarhasta. Komealta siellä näyttää ja nuo kurjenmiekat ovat aivan syötävänihania =)

  VastaaPoista
 13. Kaunista! Meillä on muutama kurjenmiekka, mutta mulla ei ole mitään hajua niitten virallisista nimistä.. Olen vähän huolimaton hulivili...

  VastaaPoista
 14. Grillikatokset ovat ilmeisesti ihan suomalainen innovaatio. Ruotsista ainakaa ei sellaisia löydä. Aina kun olen käynyt Suomessa olen myös pistänyt merkille että nämä söpöt 'pikkutalot' ovat suosittuja Suomessa.

  Kiitos hyvästa iiris'luennosta'. Nyt meikäläinenkin tajuaa että I. germanica on sama kuin partaiiris? (Olenhan ymmärtänyt oikein?)
  Minullakin om kivikossa 'Gingerbread man' Mielenkiintoinen!

  /Anja

  VastaaPoista
 15. Luulen, että kun katselee puutarhaa, jota ei itse hoida, näkee vain ne ihanuudet eikä tekemättömiä töitä ollenkaan. Ihania kurjenmiekkoja! Nuo nyt kukkivat ovat siis tarhakurjenmiekkoja, kiitos tiedosta :)

  VastaaPoista
 16. Upeita, nuo suosikkisi.
  Eilen katselin reissun jälkeen puutarhaa ja ajattelin, että josko postaisin myös vanhimmasta perennapenkistäni, jota husbend hylätyksi kutsuu. Olis ehkä liian raakaa kuitenkin ;)

  VastaaPoista
 17. Todellakin! Kirjovaahtera valaisee:)

  VastaaPoista
 18. Auts ja taas löysin tieni uuteen ihanaa blogiin, miten ihmeessä saisi ajan riittämään kaikkien ihanien blogien ym. foorumeiden lukemiseen???:D Ehkä sitten talven pimeinä iltoina?!

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)