sunnuntai 16. helmikuuta 2014

TUNNUSTUS JA HAASTE


   Hei taas!
Nyt meni taas hieman pitempi tovi kirjoittelussa. Aina ei ehdi, vaikka tykkäisikin.

Sain MOLLEYLTA unikko-tunnustuksen ;) Kiitos Molley, blogisi on kiva uusi tuttavuus ;) Laitan unikon tuonne sivupalkkiin linkin kera talteen ;)  Lähetän sen edelleen MAARITILLE ihanan  puutarhaiseen blogiinsa, sekä UNELMALLE mukavaan monipuoliseen blogiinsa. 


Sain PIRKOLTA kivan siemenhaasteen. Kiitos Pirkko, yritän jotain sepustaa, kuvin en paljoa voi, koska mun ei ole ikinä tullut kuvattua mitään ;)

Haaste Puutarha Ystäville
- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi.
- Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
- Laita haaste blogissasi eteenpäin.Ensiksikin kerron, että en ole kovin hyvä siemenkasvattaja. Joillakin tuntuu melkeimpä hiekanjyväsetkin itävän ja kasvavan komeiksi taimiksi ;) Toinen juttu; kun mikään ei oikein onnistu yrityksestä huolimatta, niin vannon, että ikinä en enää yritäkään. Näin on ollut 20-vuotta ja joka kevät se uusi yritys kuitenkin tulee. 

Viime kevään siemenkasvatuksista on yksi mahdollinen näytettävä. Laitoin työkaverin eväänä olleesta avokadosta kinuamani siemenen kotona multaan, eikä aikaakaan kun mullasta nousi vahva piippa. Oli todella nopea kasvuunlähtö. Kasvoi viime kesän aikana liki metriseksi ;) Asuu Pikku-Madeiralla, kuten valaistuksesta näkyy. Kuvan otin tänään. 
Viime keväänä onnistui hienosti myös erilaisten esikkojen siemenkylvöt. Ostin siemeniä puutarhatutulta, joka oli kerännyt siemenet omista kasveistaan. Monenlaisia kerrosesikkoja kukkii ensi kesänä. Niistä varmaan tulee postauksia ;)


Yleensä kylvän perennat syksyllä suoraan maahan. Silloin onnistuvat parhaiten.

Taannoin kerroin kylvöistäni Runebergintortturasiaan. Saapi nähdä tuleeko näistä nyt torttupuita vain mitä. Ulkona kuleksiessani otin  Physocarpus 'Diabolosta' pikkuisen siemeniä. Ne näyttäisivät itäneen sataprosenttisesti :) Meille siis tulee diabolokko ;)

 Toiseen rasiaan heitin sinivaleunikon siemenpurua. Ne näyttävät itäneen kaksisataaprosenttisesti...ainakin. Jos nämä jaksavat elää vielä kunnon taimelle asti, niin täytyy laittaa taimiarvontaan keväällä. Sellainen varmastikin on taas tulossa, kunhan maa sulaa. Toivottavasti ovat valeunikoita, eivätkä torttupuun taimia.

Kyllä se kylvöpakko joka kevät näyttää tulevan. Mutta aina ei tule tulosta ollenkaan. Tai sitten siemenet kyllä itävät, mutta taimet pääsevät jossain välissä ehkä kuivahtamaan, ja niin ne ovat mennyttä. En ikinä kylvä siemeniä pohjareijällisiin astioihin. Silloin on varma kuivuuskuolema. Vesi hulahtaa purkin läpi, eivätkä taimet saa vettä. Mutta kun pohjareikää ei ole, vesi leviää purkin pohjalla ja multa kostuu tasaisesti. 

Tämänpäiväisen ulkoilun siemenlöydöt olivat Kultajänönputki, ja hyvin vaaleanpunakukkaisen, lähes valkoisen Jumalten kukan siemenet. Ne kylvän huomenna. 

Kesäkukkia en juurikaan harrasta, enkä niitä yleensä  kylvä. Viime kevät oli kuitenkin poikkeus. Kylvin minikokoista samettikukkaa, joka onnistui hyvin. Kukoistivat sitten noissa koreissa.


Yhtenä keväänä pengoin siemenlaatikkoani. Löysin sieltä pussinpohjallisen tuntokasvin siemeniä, joiden päiväys oli umpeutunut v. -96. Tiedäthän tuon kasvin, joka laittaa lehdet suppuun, kun niitä koskettaa. Heitin ne ulos maahan tuohon kivikkoon ja jestas että kukoistivat kesän. Joten jotkut siemenet säilyvät kaiketi lähes ikuisesti. Muitakin tällaisia kokemuksia on ollut.  

Eteenpäin laitan tämän PIVILLE, jolla on mahtava kasvituntemus sekä tietoa ja taitoa vaikka kuinka. Taitaapi vain olla unosilla ;)

Tämä nyt ei varmaankaan tullut yhtään sellainen postaus, mitä haasteessa odotettiin, mutta tulipahan julmetun pitkä lörpötys. Kuka jaksoi lukea, sanokoon HEP!

Oikein iloista ja reipasta viikkoa jokaiikalle  :)


9 kommenttia:

 1. HEP! Tästä tuli varsin mainio postaus! Kaikenmoista olet saanut siemenistä aikaiseksi kuten arvasinkin :)

  VastaaPoista
 2. HEP! Ei ollenkaan liian pitkä, vaan todella mielenkiintoinen postaus! Eikä ainakaan yhtään vähentänyt tätä jostain syttynyttä kylvämisintoa...

  VastaaPoista
 3. Hep!
  Kyllä se alkaa taas siementen kanssa peluu, jossain määrin.
  Pitää myös käydä kellarissa kurkkaa, miten jaksaa verenpisara ja heliotrooppi.
  Ekaksi laitan lyhtykoisoa, sitten ostoksille tutkimaan kaupan siemen valikoimaa.
  Tuo runeberg torttu rasia onkin hyvä idea, kasvihuone valmiina.
  Hyvää uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
 4. Monia lajeja olet onnistunut siemenistä kasvattamaan :-)

  VastaaPoista
 5. HEP! Minä aina kadehdin niitä, jotka jaksavat ja osaavat pelata noilla siemenillä... kuvittelen jo etukäteen kaiken tosi hankalaksi ja uskon, että saan kaikki kuolemaan ;)
  Keväällä yritän kyllä pihalle taimenalkuja ostella, mutta nekin menee vähän miten sattuu... vaikka kuinka yritän selvittää värit, korkeudet ym. Oon siis oikea viherpeukalo :D

  VastaaPoista
 6. HEP! Minäkin säilytän ja käytän kaikki kannelliset, läpinäkyvät purkit. Kiitos tunnustuksesta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä haasteesta. Palaan asiaan saatuani uudet lukulasini kuun lopulla. :-)

  VastaaPoista
 8. HEP! Tottakai jaksoin lukea, näistä kertomuksista saattaa saada uusia ja hyviä vinkkejä. Juuri eilen söin avokadon ja mietin, pitäisikö tunkea kivi multaan. Vaikkapa vain kokeeksi. Sinulla näyttää toimivan nimenomaan tuo heittäminen ja heittäytyminen. "Kunhan kokeilen" -ajatuksella ei tule ainakaan pettymyksiä. Olisihan muuten aika vinkeää kasvattaa torttukasvi, joka pukkaisi Runebergin päiväksi makoisia leivonnaisia. Sen, kun kehität, saatat saada Nobelin.

  VastaaPoista
 9. Viismummoista
  HEP minäkin luin, katteuvesta vihrijänä. Siis jumalten kukkia ja sinivaleunikoita. Mulla ei unikotkaan oo eläny kahta kesää pitemmältä. Tänä vuonna taitaa kaikki kasvit kuolla, kun narsissitkin teki nuput jo tammikuussa, eikä tullu lunta niitä suojaamaan ja sitten iski pakkaset. Mullekki kelpais torttukasvi. Sivujas on kiva lueskella, ei nii pitkää juttua ookkaan.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)