lauantai 8. marraskuuta 2014

LISÄÄ NOSTALGIAA

Kiitos teille kommenteista. Oli tosi kiva lukea teidänkin kameramuistojanne. Kiva olisi nähdä kuviakin, elikä yrittäkääpä saada postaus aikaiseksi, täällä on ainakin yksi kiinnostunut :)

Kiitos myös kaikille uusille lukijoille. toivottavasti jaksatte seurata sisältöä, mitä vaihtelevalla aikavälillä tänne postailen. Tervetuloa lukijoiksi.

Se nyt vain on niin, että jotkut vanhat asiat ovat niin hurmaavia, ja joita ei saa mennä tuunailemaan, eikä rikkomaan. Niihin joihinkin kuuluu myös ompelukoneet. Hirveää oli se aika katsella ja lueskella tuskissaan, kuinka ompelukoneparkoja tuhottiin ja turmeltiin tekemällä niistä lasipöytiä. Huhhuh! Miksi sitä lasipöytää ei voinut tehdä joidenkin muiden jalkojen päälle? Mutta se oli yksi trendi, ihmiset ovat aikalailla laumasieluja. Yritän ymmärtää parhaan kykyni mukaan... Siinäpä tulikin sitten kuukauden mutkutus, nih. Mikähän ens kuussa tulee, pysykää korvalla.

Minä sain tämän vanhan ompelukoneen vasta tässä aikaisemmin syksyllä. Ennestään on Tikka. Muistattehan...Tikka tikkaa tarkasti :) Eihän meillä mitään mihinkään mahdu, mutta pakkohan on. Se on niin pakko, että itse vaikka asuu ulkona, että ompelukone saa kodin :D No tämä on kuitenkin tuolla pihamökissä ja Tikka on ns. aitassa, joten saan vielä ainakin asustella tässä ahtaassa huushollissa.

Ompeleekohan täällä joku?


Tämä kone on 1900-luvun alkukymmeniltä, löytyisiköhän siitä tarkka valmistusvuosi, sarjanumero ehkä kertoo, pitääkin käydä katsomassa Minusta tuntuu, että siellä asustaa tonttuja...sinne meni jäljet ja kilinäkin kuului....


Vai olikohan se sittenkin tämä, kulkunen kaulapannassa? 

Ja vielä on viikko arvonta-aikaa jäljellä...Lokoisia päiviä kaikille ja rattoisaa Isäinpäivää.22 kommenttia:

 1. Onpa kauniisti koristeltu ompelukone. Ei haittaisi, vaikka ei toimisikaan. Sopii ihan silmäniloksi.

  VastaaPoista
 2. Varsinainen aarre tuo ompelukoneesi ja ihana tuollainen pikkuinen tonttu,joka jättää pikkuiset jäljet.

  VastaaPoista
 3. Multa löytyy mummun vanha Husqvarna ja sitä EI tuunailla, saa pysyä entisellään (mitä nyt pupu joskus jyrsi hihnan poikki) :)
  Mun muistaakseni äitini on sillä vielä jossain vaiheessa ommellut, nyt on koristeene mein eteisessä. - Muuten kyllä ompelen silloin tällöin äitini vanhalla koneella, silläkin alkaa olemaan ikää jo todella paljon :)

  VastaaPoista
 4. Etäkodin yläkerrassa on myös vanha vaalean beigen värinen mutta oliko merkki Singer vai Eva. Nyt pitää aarre tutkia. Kerran yritin sillä ommella ja tikkiä se teki mutta ompelijan jalkatyö ei luonnistanut.

  VastaaPoista
 5. Komeita ovat tontut teilläpäin, noin hieno häntäkin!
  Jaahas, täältä löytyi sitten lisää ompelukoneasiaa ;-) Ihana tuo Singeri, jossain toisessakin blogissa muistan tuollaisen nähneeni. Todella upeat maalaukset siinä!
  Minulla on poljettava Husqvarna, se taloni entisen ompelijatar-emännän vanha. Polkuompelukoneella on kiva ommella, täytyisikin käyttää sitä eikä yhtä vanhana saamaani 80-luvun rakkinetta, joka vetää lankaa miten sattuu.
  Se on minustakin kamalaa, miten ompelukoneista on heitetty koneistot pois ja tuunattu pöytiä. Ja maalattu valkoiseksi koko hötäskä. Voi apua.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihmeellisen hyväkuntoinen vanha Singer, kuviotkin hienosti säilyneet. Minäkin olen paheksunut, että vanhoja mustia ompelukoneita on menty maalailemaan valkoisiksi. Ja tuo sinun koneesi on ilmeisesti täysin käyttökuntoinenkin. Kyllä minäkin tuollaisen mahduttaisiin husholliini jos vain jostain löytäisin.

  VastaaPoista
 7. Tosi hyvän näköisen Singerin olet saanut, kuviotkin ihan kulumattomat. Minullakin on ihan samallainen, kuviotkin samallaiset, mutta minun koneessani on vähän kulumaa. Minun koneessani oli mukana ohjekirjanen ja se on vuodelta 1927, valmistusnumero on Y5103268. Tästä voit varmaan päätellä koneesi iän. Onko puola ja muut sisuskalut alkuperäiset? Minä epäilen, että minun koneeseeni ne on vaihdettu, se on ollut korjattavana 1980-luvulla ja näyttää olevan aika uudenaikainen puolasysteemi.

  VastaaPoista
 8. Ihana ompelukone! Äidilläni oli Tikka ja me lapset ei saatu koskea siihen sormellakaan, koska se oli hänen työväline! Äiti ompeli kylän väelle kaikenlaisia asusteita. Itselläni on aina ollut Huqsvarna, sekin on jo melkein antiikkia, koska on kohta 50 v vanha, silti toimii hyvin. Muutama vuosi sitten sain pojaltani lahjaksi 'wanhan' Singerin, täytyypäs katsoa onko siinä valmistusnumeroa, luultavasti se on jostain 40-luvulta. Tarkistuksen paikka, näköjään. Jos vain olisi tilaa enemmän, voisi pitää esillä.

  VastaaPoista
 9. Ompa kaunis yksilö, myös alimmassa kuvassa...
  Ihailen aina välillä ihmisiä, jotka keksivät uusia käyttötarkoituksia vanhoille tavaroille, mutta itse en raaski mitään ruveta muuttamaan.
  Vanhat ompelukoneet ovat todella hyviä ja kestäviä ja pystyvät paksuihinkin materiaaleihin. Haaveissa on tuollainen vanha kaunotar, mutta toistaiseksi ei ole kohdalle sattunut sellaista, joka sitten vielä olisi käyttökelpoinenkin.

  VastaaPoista
 10. Tuollainen esteettisyys on varmaan aikanaan lisännyt työn iloa, toivottavasti :)

  VastaaPoista
 11. Kauniisti kuvioitu ompelukone. Ennen osattiin ja viitsittiin. Nyt mietitään, että yksikin ylimääräinen koriste nostaa tuotantokustannuksia.

  VastaaPoista
 12. Superkaunis ompelukone. Minulla on äidin kone, vanha, mutta toimii.

  VastaaPoista
 13. Ihana kone ja tonttukin :) Mulla oli myös Singeri, sellainen kultakuvioinen. Tähän muutettaessa se piti hävittää, kun ei sopinut. Telkkarissa joku just ompeli sellaisella jossain kehitysmaassa.

  VastaaPoista
 14. Komeat maalaukset tässä Singerissä, meilläkin oli Singer sellaisin kultakirjaimin koristeltu.
  No sitten kävi niin, että se tilan puutteen vuoksi joutui ulkoliiteriin ja sieltä sen veljeni keksi.
  Kyllä vain nyt sen jalka on toisessa käytössä ja toimittaahan se hyvin sitä uutta virkaansa.
  Katselin sitä nyt kesällä ja ajattelin jalan putsata ja kiillottaa jos siitä nyt mitään apua nyt enää on.
  Muistan, että äitini sillä ompeli ja tuskaili huonon tikin vuoksi.
  Varsinainen Singer koneisto on vielä vanhassa autotallissa ja senkin taidan puhdistaa ja laittaa esille.
  Monesti juuri tilan puutteen vuoksi näitä upeita ompelukoneita on jouduttu hävittämään.
  Tämän meidän Singerin koneiston voi upottaa alas eli siitä tuli pöytä kun konetta ei käyttänyt. Toisissa ompelukoneissa oli iso kupu se peitti koneen kun sitä ei käytetty.
  Tikki monesti tuli juuri sellainen kuinka osasi tasaisesti konetta polkea

  Tästä polkemisesta tuli mieleeni hammaslääkärin porakone, siis ihan toinen asia. Kuka on käynyt hammaslääkärillä jossa vielä hammasta porattiin polkuporalla?

  VastaaPoista
 15. Meidän mökiltäkin löytyy mummin vanha kone vuodelta 1921, hienoja olivat. Sarjanumeron perusteella löytyy valmistusvuosi helposti täältä http://www.singerco.com/support/machine-serial-numbers (sori en osaa linkittää kommentteihin). Meidän kone on sarjaa, jota tehtiin oikein paljon, joten rahallista arvoa ei sillä ole, tunnetta sitä enemmän.

  VastaaPoista
 16. ♥huippu-ihana ompelukone! Minä silloin tällöin ompelen vanhoilla, mutta pääosin vain keräilen niitä :) :)

  VastaaPoista
 17. Myös meillä on isoäitini ennen v. 1917 hankittu Singer. Noin korea se ei ole ollut, mutta on siinäkin koristeita ollut ruskealla pohjalla. Kupu päällä ja pitkänomainen puola, joka on vanhimmissa malleissa. Sillä on paljon ommeltu . se on kuluneen näköinen. Toimii vielä, mutta tekee vähän huonoa tikkiä. Itsekin opettelin sillä ompelemaan, mutta sitten sain sähkö- Husqvarnan ja sekin on jo 50-vuotias.
  Minäkään en pidä siitä, että esineet laitetaan johonkin muuhun käyttöön kuin ne on tarkoitettu.

  VastaaPoista
 18. Söpö on sinun Singer. Minullakin on mummoni (pois mennyt jo) vanha Singer, 1920-luvulla valmistettu, hän oli saanut sen rippilahjaksi. On nyt makuuhuoneessa pöytänä ja sen päällä vanha toimiva putkiradio.

  VastaaPoista
 19. Beautiful sewing machine and the cat is sweet!

  Kaunis ompelukone jakissa on makea

  Hello from Montreal, Canada! :)

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)