lauantai 1. marraskuuta 2014

RAVINTOA

Hyvänen aika! Ihanaa nähdä, että näin moni on jo osallistunut arvontaan :D Odotellaan vain vielä puolikuuta :)

Tänään olikin niin hieno päivä, että söinkin ulkona. Siellä oli hyviä pihlajanmarjoja, syysmyöhällä niitä on hyvä pospsia, kun pakkanen on hieman puraissut. Samoin oli Aronianmarjoja.

Ja tällaisen kopsasin netistä, lukekoon, ken jaksaa ;)

Pihlaja ( Sorbus aucuparia )( engl. Rowan, mountain ash, saksal Eberesche, Vogelbeere ) 
Pihlajan marjoja on käytetty paitsi vahvistavana lääkkeenä, myös kihtiin, kuumetauteihin, peräpukamiin, munuaistauteihin, reumaan, ruokahalun kohottamiseen, ummetukseen ja diureettisena eli virtsan eritystä lisäävänä lääkkeenä. Pihlajanmarjalla on korkea C-vitamiinipitoisuus ( n 100 mg/g ), kolminkertainen appelsiiniin nähden. Marjoissa on myös erittäin runsaasti karoteeneja, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa ja fluoria. Uusimpien tutkimusten mukaan pihlaja vähentää veren kolesterolia ja parantaa maksan rasva-aineenvaihduntaa. Marjojen urasloli- ja oleiinihapot vahvistavat hermostoa, alentaa verenpainetta, poistavat nestettä ja vahvistavat sydäntä. Uusimmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että pihlajanmarjoissa on myös runsaasti flavonoideja. Pihlajanmarjojen sisältämät sorbin- ja parasorbinhappo ovat hyvin lievästi myrkyllisiä, mutta niitä käytetään virallisina säilöntäaineina ( E200 )

Marja-aronia ( Aronia melanocarpa ) ( aronia, Aronia ) 
Aronia on erittäin tunnettu Itä-Euroopan maissa, Puolassa ja Venäjällä, missä sitä on käytetty luonnonparannuskeinona jo kauan. Aroniaa myydään yleisesti Itä-Euroopan maissa mehutiivisteinä, teenä ja pillereinä
Puolalainen ravintotieteen professori Jan Niedworok mainostaa aroniaa sanomalla, että se:
 • Auttaa elimistöä puhdistumaan ympäristömyrkyistä
 • Suojelee ihoa otsoniaukon aiheuttamalta UV säteilyltä
 • Tasaa verenpainetta

Tutkijat uskovat, että polyfenolit yhdessä entsyymien kanssa vaikuttavat myrkyllisten aineiden elimistöstä poistumista edistävästi. Illinoisin yliopiston tutkimukset antavat viitteitä siitä, että aronialla olisi myös syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia juuri myrkkyjen eliminointikykynsä vuoksi. 

Saksalaisen tutkimuksen mukaan aronian flavonoidipitoisuus on korkeampi kuin missään muussa marjassa. Suomalaisten tutkimusten mukaan kuitenkin puolukassa ja variksenmarjassa on runsaammin flavonoideja. Aronia sisältää suuria määriä antosyanideja ja polyfenoleja, joiden uskotaan stimuloivan verenkiertoa ja vahvistavan sydäntä, verisuonistoa sekä immuunijärjestelmää. 

Uskotaan, että ihmisen nauttimat kasviflavonoidit toimivat elimistössämme samalla tavalla kuin kasveissa eli puolustavat soluja sienitauteja, bakteereja ja vapaita radikaaleja vastaan. Flavonoidit estävät rasvahappojen oksidoitumista verisuonten seinämiin. Samalla tavalla ne saattavat estää syövän syntymistä. Toivo Rautavaaran mukaan eräät flavonoidit estävät nivelreumaa aiheuttavaa virheellistä entsyymitoimintaa, toiset taas estävät C-vitamiinin hapettumista. Useat flavonoidit lisäävät hiussuonten läpäisykykyä ja siten parantavat vitamiinien imeytymistä. Hiussuonien hyvä toiminta on myös välttämätön esim tulehdussairauksien parantumisessa. 

Tutkimuksissa on ilmennyt, että aronian flavonoidit alentavat verenpainetta, estävät tulehduksia, auttavat suolistovaivoissa ja diabeteksessa sekä parantavat immuunisysteemin toimintakykyä. Quinic acid-nimisen aineen aroniassa uskotaan parantavan virtsateiden toimintaa, mikä on erityisen tärkeää ikääntyville ihmisille. 

Marja-aronia sisältää:
 • Betakaroteenia, B1-, B2-, B6-vitamiineja, C-, E- ja K-vitamiinia,
 • Anthosyanideja, polyfenoleja, kvinik happoa
 • Booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa

Mukavaa pyhien jatkoa teille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Aivan! Jos oikein fiksuja oltais, niin hyödynnettäis pihlajan ja aronian ja ruusun marjat. Olikohan toissa vai viime vuonna kun tein postauksen pihlajanmarjahillostani ;)

  VastaaPoista
 2. Aroniahilloa on tänäänkin syöty. Pihlajanmarjaa enpä ole maistanut.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle ☺

  VastaaPoista
 3. Aroniasta mies on tehnyt monena vuotena jo mehua ja hyvältä maistuukin.
  Mutta nyt kyllä pitää lähteä hakemaan pihlajanmarjoja, jos noin terveellisä ovat!
  Kiitos tiedosta!
  Hyvää tätä päivää!

  VastaaPoista
 4. Pihlajanmarjoja tuli tänävuonna paljon. Tein hilloa ja kuivasin osan, niistä tuli vähän kuin rusinoita, popsin niitä kulhosta. Marja-aroniaa ei täällä kasva, mutta uskon sen olevan terveellinen marja jo värinsäkin puolesta. Hyvää pyhäinpäivän ehtoota.

  VastaaPoista
 5. Kyllä luonnosta saa paljon hyvää ja terveellistä. Itse en osaa käyttää pihlajanmarjoja, happamia mielestäni samoin kuten ketusta. Kokeillut olen, mutta liikaa pitäisi pistää sokeria. Aronianmarjahilloa ja -mehua sen sijaan olen saanut josksu isältäni. Hän oli mestari niiden suhteen.

  VastaaPoista
 6. Ihanat kuvat.Kiitos tietoiskusta.Olenpa joskus syönnyt pihlajanmarjoja ihan vaan puusta suoraa.Hyvää sunnuntaita.

  VastaaPoista
 7. Pihlajamarjoja minäkin syön aina syksyisin

  Kiitos ja hyvää alkanutta marraskuuta <3

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)