torstai 9. huhtikuuta 2015

SAPUSKAA

Kuten esittelyssäni kerron en juurikaan tuhlaa elämääni ruuanlaittoon. Meillä ei kesällä istuta grillailemassa, viime kesänä peräti kaksi kertaa, koska vieraille piti syöttää jotain ;)

Teen ruokaa niin harvoin, että ne kerrat melkein kannattaa täällä julkistaa. Pari postaustahan mulla jo aiemmin onkin.

Helmikuussa tuli kaksi vuotta siitä, kun olen ollut täysin lihaton. Siihen asti vain vältin lihaa, saatoin syödä sitä joskus, kylässä kohteliaisuudesta olen ottanut hieman, enkä ole puhunut mitään, etten herätä huomiota. En kuitenkaan ikinä ole syönyt ravintolassa, enkä kotona tehnyt juurikaan liharuokia. Suomen rajojen ulkopuolella olen ollut aina täysin kasvissyöjä.  Lintuja en ole ikinä kelpuuttanut ravinnoksi. Mutta nyt siis täysin lihaton. Se on ihan ravinnotonta niljaketta, joka ruokkii elimistön tulehduksia ja jopa syöpää. Tuohon uskon, vaikka monenlaisia väittämiä on kaikesta ruuasta.  Kerronko mitä naapurin mies löysi grillimakkarastaan, älä lue suluissa olevaa, jos syöt makkaraa (siellä oli kokonainen lehmän silmä)

Pääsiäipyhänä mun piti tehdä poikkeus ja tehdä ruokaa, kun tuli lisäsyöjiä.  Tein nacho-vuokaa, niin ei tarvinnut syödä vehnääkään. Nachoja, papupurkki, purkki tacokastiketta, paljon sipulia ja paprikaa, valkosipulia, tomaatteja ja nachoja kerroksittain. Päälle juustoraaste, johon sekoitin kermaviilin. Helppo kuin mikä. Lisäksi salaattia, jossa oli salaatinlehtiä, tomaatteja, kurpitsansiemeniä, punasipulia, mung-ituja, cashew-pähkinöitä ja mitähän vielä. Ukkokölli teki.


Näin tässä ihan hiljan jossain lehdessä lauseen: Pullan ei tarvitse olla terveellistä. Sehän oli kamala lause ;) Minusta kaiken, mitä suustaan alas tunkee, täytyy sisältää ravintoa. Sen ovat lapsenikin saaneet kuulla jo tosi pienestä ja elävät kyllä nyt aikuisinakin sen mukaisesti. Hirveiltä näyttävät muotileivonnaiset, joissa käytetään karkkeja, vaahtokarkkeja???? ym. aivan turhaa energiaa. Ja hirveästi kemikaaleja, ja näitä annetaan jopa lapsille.

Tein jälkkäriksi juustokakun tapaisen. Pohjaan tuli mantelijauhoja ja spelttijauhoja, vähän margariinisulaa, sokeria, kermaa ja leivinjauhetta. Munia en saanut käyttää, koska syöjissä oli yksi munaton. Itse sallin munan käytön leivonnaisissa, vaikka en syö munia munina. Päälle tuli sitruunarahkasta ja appelsiinituorejuustosta sekoitettu mössö. Liivatettakaan en käytä. Paistoin vain pohjan ja laitoin päälle jäisiä mustikoita paistamisen jälkeen ja sit tuon valkoisen mössön.


No johan tuli pitkä juttu. Täytyy myöntää, että vähän kärjistin, mutta tuohon olis hyvä pyrkiä. Syön kyllä hyvällä halulla kylässä sokerisia leivonnaisia, vaikka en niitä itse tee :) Kahvilassakin voin ottaa tuollasen jonkun "myrkkypalan" ja ihan maksaakin siitä. Nyt olisi tavoitteena päästä kokonaan eläinkunnan tuotteista eroon, mutta juusto, siitä en taida pystyä luopumaan ;)


ja nyt ehtoopalalle :)

6 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttävät!
    Täällä uppoo kyllä lihat, mutta makeiset ja suolaiset "herkut" vois kyllä jättää syömättä... :)

    VastaaPoista
  2. Ihania herkkuja...! Liha, vallankin punainen on jäänyt vähemmälle, tuntuu nivelissä kun sitä syö...juustoja en voisi koskaan jättää pois...makeat "herkut" voisi jäädä vaikka hetikin. Olen ajatellut foodmap-asiaa, suolet tykkäisivät ja keho kai muutenkin...

    VastaaPoista
  3. Voi maar kun kirjotat hauskasti. Myrkkypaloja on juu tullut täällä vedeltyä suuhun, niin että naps vaan.

    Mutta tuo nachovuoka alkoi kiinnostamaan, mitä eikö nachoissa ole vehnää. Tässä kun nimenomaan yritän olla vehnättömällä, niin tuo vuoka on nyt sellainen, että tätä aion tehdä. :) Nams.

    Kauniita unia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Tiia, nachot on tehty kokonaan maissista, tee vaan, ihan lasagnen tapaan voi tehdä vuokia ilman vehnälevyjä 😏

      Poista
  4. Tulee niin 'synnillinen' olo, kun liharuuat, karkit ym. 'myrkyt' ovat herkkujani.

    VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)