maanantai 4. toukokuuta 2015

PIKKUINEN VESIAIHE PIHALLE

Morjens!

Tulinpahan taas kertomaan pihahommista. Täytyyhän niitä jossakin kertoa, eikö vain. Kertominen on kivaa....
Kerron nyt täällä sellaisen asian, jota olen saanut joka kesä selittää kymmeniä kertoja. Laitan kuvien kanssa.
Jouduimme siirtämään yhdestä paikasta kaksi Norjanangervoa pois, koska paikka oli varjoinen ja ne eivät kukkineet siinä koskaan kunnolla. Alkoivat olla jo liian isojakin.
Myös ylemmässä kuvassa vielä pienenä oleva hibatuija on kasvanut ja levinnyt niin, että tyttöpatsas alkoi hukkua sen sisään. Patsas ja sillä ollut vesikuoppa poistettiin ja kuopan tilalle on laitettu sammalta ja istutettu pikkuruinen havu, laakakataja. Patsas oli tuon kiven edessä, siihen tulee joka kesä yksi kotkansiipipehko, ja se jäi ennen patsaan taakse.
 Siirsin patsaan Norjanangervolta jääneeseen kuoppaan. Ja nyt Siihen asiaan, eli miten pikkuinen, helppo pihan vesiaihe syntyy.
Tarvitaan ämpäri. Ämpärin seinämään lähelle pohjaa tehdään letkun mentävä reikä. Tiivistetään letkun reikä vesitiiviiksi.

Letkuun kiinnitetään pumppu.

Ämpäri pumppuineen laitetaan kuoppaan ja ämpärin päälle pingotetaan tiheä verkko. Kuoppa ämpärin ympäriltä peitetään maalla. On katsottava, että vesiletkuun ei tule tiukkaa mutkaa ja ettei maa paina letkua lyttyyn. Minä suojasin letkun maan sisässä olevan osan jollain putken pätkällä.

Nyt laitetaan vesiletkun pää siihen, mistä veden pitäisi lirittää. Sehän voi tulla vaikka kivikasasta ;) Naamioidaan ämpäri piiloon. Aikaisemmin mulla oli kiviä verkon päällä, mutta nyt laitoin rahkasammalta. Saa nähdä toimiiko. Ajattelin, että ehkä sammal kasvaa kesän mittaan niin tiiviiksi, että ei läpäise kunnolla vettä, mutta ei kai rahkasammal. Saa nähdä. Patsaan taakse istutan vielä jonkin pikku pensaan, johon vesiletkun saa piiloon. Muuten siinä onkin kasvillisuutta. Kuunliljoja on useita vielä maassa piilossa.

 Tällainen...

Ja kun kaikki on saatu valmiiksi, kokeillaan toimiiko pumppu....no ei tietenkään toimi :D

Joka kesä on joku paikka auki. Viime kesänä oli koko takapiha, nyt on toinen kohta. Ja kuski senkun laiskottelee....töihin siitä!

Onnekasta alkanutta viikkoa!24 kommenttia:

 1. Hah-hah, hauska kuski sulla, vaikka vähän laiskanpuoleiseltahan tuo vaikuttaa. ;) Kaunis patsas, ja kiitos tästä vinkistä, saattaa olla, että delegoin tämän homman vielä miehelleni. Pienikin vesiaihe olisi parempi kuin ei vesiaihetta ollenkaan.

  VastaaPoista
 2. Ai teillä James hoitaa (myös) kaivuuhommat! Ahkera, sanoisin, eikä mikään laiskamato. Rapsutukset hänelle ♥

  VastaaPoista
 3. Kaunis lopputulos. Vai ei pumppu toimi... no, se on enää pikkuvika / pintahaava. Komia on Avant-kuski teillä! Se vaan näyttää vähän siltä, että sillä olis istumalakko menossa.

  VastaaPoista
 4. Hyvä paikka kissan köllötellä, musta penkki lämpenee mukavasti auringossa!

  VastaaPoista
 5. Kiva idea vesiaiheeksi! Nyt piti heti miettiä, mihinkäs tuollaisen saisi omaan pihaan! Kuskilla taitaa olla lakisääteinen tauko menossa =)

  VastaaPoista
 6. Hyvä idea siihen saakka, kunnes pitää saada sähkö siihen pumppuun. Mistä kaukaa vedit sähköpiuhan? Meillä Ukkokulta aina marmattaa vaarallisista sähkövedoista. Kun ei rakennusaikana ajateltu, että puutarhassakin sähköä saattaisi tarvita.
  Aika karvainen ja komea kaveri kuskina. Kelpaa katsella toimettomanakin.

  VastaaPoista
 7. Kyllä James on taitava äijä! Hieno vesiaihe :)

  VastaaPoista
 8. Viimmekesänä kaivoon lutakon pois. Tuallaasen piänen vois kehittää johonki. Hyvä iris.

  VastaaPoista
 9. Ihana yksityiskohta kauniissa puutarhassanne :-)

  VastaaPoista
 10. Kyllähän vesi pitää jossakin liristä, se on tietty. Toivottavasti saatte pumpun kuntoon. Ja raivata uusiksi jotakin nurkkaa. Sitähän se puutarhurointi on.

  VastaaPoista
 11. olen aina ihastellut tätä suihkukaivoasi, uusi paikkakin näyttäisi olevan mainio. nauraisit varmaan makeasti, jos näkisit minun painovoimaisen sammakkosuihkun!
  kuski taitaa viettää lakisääteistä taukoa;)

  VastaaPoista
 12. Kivasti sopii rahkasammal tuohon vesiaiheeseen! Jotakin lirisevää on minullakin suunnitteilla etupihan pieneen lätäkköön:)

  VastaaPoista
 13. Suloinen vesiruukkutyttö ja mainio mustavalkoinen kuski!

  VastaaPoista
 14. Kiitos mukavasta vesiaiheohjeesta, olen hieman mietiskellyt jotain tuon suuntaista.
  Kylläpä on mainio kaivurikuski sinulla, taitaa olla tauon paikka hänellä:)

  VastaaPoista
 15. Jospa kissasi onkin työjohtotehtävissä ja valvoo, että hommat hoituu.
  Vesi-idea on kiva. Onko vesi kierrätyksessä, sangosta lähtee ja sinne palaa?
  Itselläni on myös pikkuinen patsas, ehkää käytän hyväkseni tätä sinun ideaasi.

  VastaaPoista
 16. Jamesilla on kiva lelu ja oikea asenne työhön, rapsutukset! Kiitos selkeästä vesiaiheohjeesta! Onpa teille ihanan rehevää!

  VastaaPoista
 17. Vesiaiheet ovat aina kivoja, kuten tämä sinunkin.

  VastaaPoista
 18. Tuo vesiaihehan on kiva, veden solina puutarhassa on ihanaa kuunneltavaa :) Kiitos ohjeesta, voipi olla että joskus meilläkin on jotain samantapaista.

  VastaaPoista
 19. Kuskilla on luova tauko menossa :) Kiva vesiaihe!

  VastaaPoista
 20. Oletko tehnyt itse tuon patsaan? Ihana vesiaihe.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)