keskiviikko 26. elokuuta 2015

LOPPUKESÄN TUNTUA JA MUUTOSTEN ALKUA

Kiitos jälleen lukijani, olette taas jaksaneet heitellä kommentteja ja uusia seuraajiakin on tullut. Tervetuloa, toivottavasti viihdytte.

Kiitos teille, jotka kävitte viime sunnuntaina. Oli oikein mukava sunnuntai. Kiva kun ei ollut kovaa hässäkkää, pystyi jopa istahtamaan ja juttelemaan vieraiden kanssa. Te näitte nyt viimeistä kertaa pihan tässä asussa. Muutoksia tulee tapahtumaan ensi kesään mennnessä.
Olosuhteet pihalla muuttuvat. Puut, joiden isoksi kasvamisen kuvitteli istutusvaiheessa olevan jossain niin kaukana tulevaisuudessa, ovat nyt alkaneet tulla kovin isoiksi. Ne varjostavat niitä kohtia, jotka ennen olivat aurinkoisia. Jostain on pakko saada uutta aurinkoista tilaa, mihin voi siirrellä varjoon jääneet kasvit. Tässä tulee olemaan urakkaa joksikin aikaa. Minulta tämän syksyn urakat on tehty, olen vihdoin pääsemässä selkäleikkaukseen. Keväällä kerroin sitkeästä lonkkakivusta, joka on haitannut koko kesän menemisiä ja tekemisiä. Kesti pitkään, ennenkuin syy löytyi.  Mutta toivottavasti keväällä olen entistä ehommassa kaivelukunnossa :)

Näytänkin nyt yhden uuden kohdan. Se syntyi muutama viikkoa sitten. Kaadoimme pois yhden ränsistyneen katajan. Samoin leikkasimme alas yhden vanhan rhodon. St Michel oli mennyt tosi surkeaksi raakuksi. Oli kuitenkin juuri ja juuri hengissä, joten jätimme hänelle mahdollisuuden lähteä kasvamaan. Sille piti jättää kasvutilaa, ja tyhjän tilan täytöksi tuli pari kivilintua.Allaolevaan kuvaan kirjoittelin tilalle tulleiden kasvien nimet. Tähtituikki ja Tammenlehtihortensia tulivat katajan paikalle. 

Tammenlehtihortensia lehdet ovat tavattoman kauniit.

Meillähän on ollut aurinkoisesta tilasta puutetta viime aikoina.  Ja minähän tietenkin halusin välttämättä laittaa tähän nyt saatuun aurinkoiseen paikkaan mieluummin varjossa viihtyviä kasveja kuten pari hiirenporrasta. Japaninhiirenportaan ja Soreahiirenportaan. Otin kyllä ekana selvän, että pärjäävätkö, ja kuulemma pärjää, kunhan eivät kuivu :) Olivat olleet varjossa liian piilossa näkymättömissä ja minä halusin ne näkyville.

Tämän silta on nyt vienyt yli virran 11 vuotta. Ikävä kyllä se alkaa ränsistyä muutenkin, kuin vain jäkälöityä. Tämä(kin) seutu tulee muuttumaan, aika näyttää millaiseksi. Sinisarjat kukkivat mahtavasti tänä kesänä. Saivat vissiin tarpeeksi vettä alkukesällä. Ne on istutettu maahan. Juurakot otan syksyllä varastoon talvehtimaan.

Lähes saman sinisinä kukkivat sikurit

Ja joka kesä kerään niitä kimpun sikuripurkkiin :)

Ja jonkun on pakko tuppautua kuvaan mukaan


Jotkut liljatkin kukoistaa. Nämä orientale-liljat tuntuvat olevan hyvin kestäviä. Niitä ei ole mätä- eikä hometaudit vaivanneet.

Muscadet

Tulipahan turistua, jaksoikohan joku lukea .... rattoisaa loppuviikkoa ja viikonloppua :)


19 kommenttia:

 1. Nätti on uusi kohta ja komiat kukat vielä kukkii.
  Ihana tuppautuja ☺
  Kiitos ♪ Sinulle myös ihanaa loppuviikkoa ~♫~

  VastaaPoista
 2. Oh James ♥
  Ihanat sikurit sikuripurkissa! Niin vaatimaton kukka kasvupaikan suhteen, mutta se on ihan lempparini.
  On totta, että puut kasvaa. Nyt sain yhden kohdan vapaaksi pöllikasan alta, ja siinä onkin sen kokoinen kivi, että en saa sitä ylös maasta. Nurmikkoa siinä ei täten voi olla, kun pitäisi kiertää kivi ja se on ärsyttävää. Niinpä: uusi istutusalue! Jee! Ja heti olin puuta siihen miettimässä. Nyt toistan itselleni: pensas, pensas... Kyllä ihan pari -kolmemetriseksi kasvava pensas riittää, ei joka paikassa tarvii olla puita! Vai tarviiko sittenkin... ;-)

  VastaaPoista
 3. Ihan oli helppoa lukea loppuun ;) Kiva nähdä kuvia ihanasta puutarhastasi, kun se on niin elävänä nyt mielessä. Ootko huomannut mun blogijuttuni? Jamekselle paljon rapsutuksia <3

  VastaaPoista
 4. Hyvin jaksoin ja tiirasin kaikki kuvatkin perusteellisesti, hienoja muutoksia! Upeita kukkijoita, vallankin tuo tammenlehtihortensia ja valkoinen lilja.

  Hyvä että pääset leikkaukseen ja saat selkäsi kuntoon, mikä sen kiduttavampaa kuin jatkuva kipu!!

  On kissoja, joita ei näy mailla eikä halmeillakaan, mutta kun ottaa kameran käteen niin jopas jopas, karvatassu hiippailee esiin, James on komea kissa, häntä ei kyllästy koskaan katselemaan!

  VastaaPoista
 5. Kauniisti vielä kukkasi kukkivat >Söpö kisunen. Hyvää viikonloppua.)

  VastaaPoista
 6. Ihanalle näyttää! Puut kasvavat yllättävän nopeasti ja varjostavat sitten melkoisesti.

  VastaaPoista
 7. En oo koskaa eres ajatellu, että sinisarijan vois istuttaa kesäksi maahan. Hyvä iris, pitääpä kokeella. Puutarhahan on jatkuvas muutostilas. Onneksi! Miälenkiinto säilyy.

  VastaaPoista
 8. Hienoa, että vaivasi syy on selvinnyt!!
  Hurmaavia kasveja uudessa istutuksessasi, voi kun tammihortensia kylvökseni joskus heräisi eloon:)

  VastaaPoista
 9. Puut kasvavat yllättävän nopeasti. Minunkin mökkitontilla alkaa olla liian vähän valoa hopeapajujen takia. Piha ei ole enää niin houkuttelevan lämmin ja suojainen perhostenkaan mielestä eli hopeapajuille täytyy tehdä jotain. Kaunis uusi istutus!

  VastaaPoista
 10. Onneksi olet pääsemässä selkäleikkaukseen, eli joku syykin löytyi lonkkakivulle. Kovasti tsemppiä myös siihen toipumiseen.
  Teillä on niin kaunista. Ja ihania kuvia taas. Puiden kaataminen herättää vähän suruakin, vaikka sen tekisi mistä syistä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos teille, oli mukavaa päästä vierailulle teidän paratiisiin ja toki nähdä myös ihana James :) Mielenkiinnolla jään seuraamaan, mitä kaikkea uutta muutosten myötä syntyykään! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Hyvin kehittynyt jälkeen leikattu puu. Luulen kärsivät jotain vastaavaa, minulla on myös ongelmia lonkan ja erittäin vaikea kävellä minua ja se sattuu. Terveisin.

  VastaaPoista
 13. isossa puutarhassa riittää puuhaa, hienoa kun vihdoinkin pääset hoitoon, niin keväällä olet taas kaivuu kunnossa!

  VastaaPoista
 14. Hyvä että vaivoille on saatu syy ja pääset hoidattamaan itseäsi. Mielenkiintoista...uusia tuulia pihassa, sehän kiinnostaa aina. Olipas taas uusia ja outoja kasveja minulle ainakin. Tammenlehtihortensia on erikoisen kaunis.

  VastaaPoista
 15. Kirjoitin taas haavelistaukseeni uuden kasvin: tammenlehtihortensian. Kiitos vinkistä! Tsemppiä selkäoperaatioon ja hyvää toipumisjaksoa!

  VastaaPoista
 16. Ihanaa, että saatiin mahdollisuus vierailla pihallanne myös myöhemmin kesällä. Puutarhaanne on täysin turha yrittää kuvailla kenellekään, se on parasta jokaisen kokea ihan itse - ja miten ihania, rauhaisia istumapaikkoja teidän upea puutarhanne muuten onkaan täynnä, niissä sielu lepää! Vaikka te tuskin ehditte niissä paljon istuskella! :)

  VastaaPoista
 17. Ja taas tuli ahmittua tätä puutarhan ihanuutta sekä toisten ahkeruutta. Hienoja kuvia ja komea kissa ;).

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)