lauantai 30. tammikuuta 2016

HISTORIAA , ALLAS osa 2

Heippa taas!
Tulin nyt jatkamaan allaskertomustani. On melko vaikeaa tämä menneiden muistelu, kun ei muista mitään. Tämä tekee kuitenkin ihan hyvää monessakin mielessä. Tässä saa itseään muistuteltua useasta  asiasta. ja joku toinenkin voi saada vinkkiä. 

Mm. tällainen asia. Älä ikinä usko, että puut ovat hidaskasvuisia ja pikkupuiksi luvatut eivät kasva koskaan isoiksi. Tässä yksi esimerkki. 
On kesä 2006. Tuohon tuolien tälle puolelle kiveyksen kulmaan on istutettu lännenhemlokki. Ei sen pitänyt täällä välttämättä kasvaa ollenkaan, sanottiin silloin. Mutta tuli kuitenkin kokeiltua ja istutettua. Kasvillisuus altaan takana on vielä pientä. Sinne mahtui hyvin istumispaikka. Nuo kolme isompaa laattaa on otettu betonipohjasta, silloin kun allasta pienennettiin. Niissä on lastemme silloiset jalan- ja kädenjäljet, sekä vuosiluku. 

  Näkymä pihalta altaalle päin. Porttia ei vielä ole ja kasvillisuus on pientä.
    Kesällä 2007 kasvit ovat jo rehevöityneet.
    Sellaisia kuvia on tullut otettua tosi vähä, missä tuo allas näkyisi. Luulisi, että olisi toisin. Luulisi, että on tullut paljonkin kuvattua lasten melskaamista altaassa, mutta ei. Ei ainoatakaan sellaista kuvaa. Pitääköhän ensi kesänä korjata tuokin asia?
Tämä kuva on kesätä 2008, jolloin altaaseen on laitettu kumi. Kumeja ei ikävä kyllä ollut kuin mustia ja se on kamalan näköinen. Tykkäsin enemmän tuosta vaaleasta hiekan värisestä, mutta allaspinnoite ei kestänyt talvia, joka kevät oli korjattava säröjä.
   Sama vuosi 2008. James on jo astunut puutarhaetsivän virkaansa. Tuolloin meillä ei vielä ollut lummelammikkoa ja sorsat Kaarle ja Kaisa tulivat joka kevät altaaseen. Jameksen takana näkyy tuo lännenhemlokki. Nyt tuon kokoinen.

    2008 on ilmestynyt myös portti. olemmin puolin on istutettu koristeomenapuut.
     Nyt en muistakaan minä vuonna tämä oli kuvattu, ehkä 2010. Siinä hemlokki on tämän kokoinen.
    Edelleen 2010. Keskellä kuvaa, altaan takana on 2005 pienenä istutettu pilvikirsikka. Pikkupuu joka joutuu nyt tulevana keväänä lähtemään.
  Tuon jälkeen en läytänyt yhtään kuvia, joissa allas näkyisi. Löysin sentään kännykästä yhden viimekesäisen. Melkoinen pöheikkö on jo kasvanut.
   Tämän kuvan otin pari viikkoa sitten.  Tuossa vasemmalla on tuo hemlokki. Kerran se on näiden vuosien aikana paleltunut lehdettömäksi ja puolivälistä ylöspäin kokonaan kuolleeksi. Mutta se on elpynyt hienosti. Joten varsinkin puiden kohdalla on niin, että vaikka näyttäisivät kokonaan kuolleiltakin, niin voivat hyvinkin elpyä henkiin. Muitakin kokemuksia on. Istumispaikalla on enää yksi tuoli. Pöytä ja toinen tuoli on joutunut ahtauden takia muualle.
Laitan tähän vielä muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida, jos alkaa suunnitella allasta. 
Työ: Joka kevät allas on pestävä kunnolla. Meillä sen tekee ukkokölli ;) heh.  Hän pesee sen painepesurilla ja harjaa kaiken talven aikana kertyneet töhnäkerroksen irti. Minä katselen jostain kauempaa :D Altaan pohjassa on reikä ja poistoputki, josta vesi menee pois. Kannattaa myös huomioida, että lehtipuista tulee todella paljon roskaa altaaseen. Alkukesällä puiden kukkinnan loputtua kaikki kukkaroskat menevät sinne. Koivujen ja mäntyjen pölytysaikana veden pinta peittyy siitepölystä. Roskia voi haavilla poistaa päivittäin, mutta kyllä vedenkierrätyspumppu on osoittautunut välttämättömäksi. 
Kustannukset: Vesi, mistä veden saa? Joutuuko sen ostamaan tai käyttämään siihen vesijohtovettä? Helteillä vesi haihtuu nopeasti ja sitä täytyy saada koko ajan lisää. Meillä on maanalla letku kaivosta altaalle. Pumppu on kaivossa niin, että kun vedenpinta kaivossa nousee pumppuun asti, niin se alkaa mennä altaasen. Vain näin allas pysyy vettä täynnä koko kesän. 
Sähkö, sähkönkulutusta en osaa edes arvailla. Mitähän tuo kaivossa oleva pumppu mahtaa kuluttaa. Myöskään vedenkierrätyspumpun kulutusta en osaa arvioida. 
Tuota kulutusta ei kannata ajatella. Tiedän vain, että uimakerrat eivät suinkaan ole ilmaisia. Mitä vähemmän siinä ui, sitä kalliimpia ovat. Viime kesänä oli tosi vähällä käytöllä.

Koska noita kuvia ei paljoa ollut, löysin kännykästä pari videota, joihin olen kokeillut kännykkää kesällä 2014. Yritin ladata niitä sellaisenaan tänne, mutta eivät mahtuneet. Täytyi laittaa ensin "juutuuppiin". Katsokaa, jos vielä tämän sepustuksen päätteeksi jaksatte. 

Toisessa videossa kuljenkin lummelammikolle päin. Lummelammikon synnyn ja tarinan kerron seuraavaksi. Videot saa klikattua koko ruudun kokoiseksi ja HD:sta kuvan laatuunkin voi vaikuttaa.                                    

            Se on sitten moro,  mukavaa viikonvaihdetta :)


20 kommenttia:

 1. Kiva oli kuulla taas lisää puutarha-altaistasi. Tosi hauska oli myös tehdä "virtuaali-visiitti" puutarhaasi videoiden muodossa. On sinulla rehevä ja todella upea puutarha.

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavan upea puutarha!
  Ihanan iso tuo altaanne:)

  VastaaPoista
 3. Kylläpä sinulla on upea altaan ympäristö kaikkine kukkineen ja puineen. Todellakin altaan puhtaana pitäminen on aika työlästä. Onneksi minulla on parikin "allaspoikaa", jotka kesällä hoitavat roskien puhdistuksen. Keväällä ja syksyllä minä olen se, joka pesee altaan. Tosin kyllä allaspoikanikin on apuna. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
 4. Voi ei tuota hemlokkia, siitä kasvoi odotuksista huolimatta jättiläinen! Totta, että puisen kanssa täytyyy olla kieli keskellä suuta, pieninä ne istuttaa yleensä aivan liian lähelle toisiaan / jotain muuta tärkeää.

  VastaaPoista
 5. Kiitos hienosta virtuaalivierailusta. On sinulla upea puutarha, kuin satumaa. Vesiaiheitakin useampi. Allasaihe tuli minulle kuin nappiin, sillä eilen pohdin alustavasti omaa vesiallasjuttuani. Hienoa, että laitoit myös nuo altaan hoitoon liittyvät seikat. Moni ajattelee, että kiva, laitetaan meillekin vesiaihe. Kaikki eivät huomioi, kuinka paljon pienikin lätäkkö vaatii hommaa, mikäli haluaa sen olevan siisti ja toimiva.

  VastaaPoista
 6. Hienon puutarhan olette laittaneet. Itselläni on pieni vain pieni alla pihalla, ja siinäkin on ihan riittävästi hommaa, saati tuon kokoisella! Jos saan hiukkasen udella niin videossa oli mahtavan kokoinen saniainen. Mikä se on? Entäpä kurkipatsaat, mistä ne olette hankkineet? Rattoisaa tammikuun viimeistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormet eivät oikein tottele näppiksellä. Piti kirjoittaa: pieni allas pihalla!

   Poista
  2. Tarja, se saniainen on ihan tavallinen luonnon kotkansiipi. JOs noita mustia peltiurkia taroitat, niin ne on ostettu silloin kymmenisen vuotta sitten jokun rautakaupan loppuunmyynnistä halvalla... ehkä K-raudan, kun muutti toiseen paikkaan. Jos tarkoitat lummelammikon kurkia, niin ne on omaa tekoa savesta keramiikaksi.

   Poista
 7. Niinpä, hyviä pähkäilyjä altaista. Monesti olen sadatellut tehneeni liian ison altaan, kun olen käsin niitä töhniä poistanut. Ja pelännyt hukkuvani siihen limaiseen veteen liukastuttuani. Mut on se sitten kiva se vesiaihe kuitenkin olla :)

  VastaaPoista
 8. Upea allas ja hieno puutarha. Meillä on vain pieni allas pihallamme ja jopa sen puhdistaminen ja puhtaana pitäminen tuntuu työläältä. Painepesurin ja altaan tyhjennyspumpun hankinta tosin auttavat huomattavasti altaan siistinä pitämistä.

  VastaaPoista
 9. Ihana on pihasi! Varsinkin allas, mutta kuten kerroit: siinä on paljon työtä.

  VastaaPoista
 10. Tosi upeat sekä allas,että puutarha.On noissa ollut ISO työ tehdä.Ihastuin noihin altaan luona oleviin ampelitelineisiin ovat upeat ja erikoiset.On siinä vaan "puuhamaata" kerrakseen ,kun nuo kaikki pitää siistinä.

  VastaaPoista
 11. Mukava tutkimalla tutkia kuvia altaanne ympäristöstä. Arvaa vaan, olenko istuttanut sekä kanadan- että japaninhemlokin somasti lähelle naapurin rajaa?!

  VastaaPoista
 12. Voi vitsi miten ihana piha, oikeastaan puutarha, ja upea allas sen keskellä. Paljon on ollut ja on jatkossakin työtä, kyllä tuota kelpaakin muistella.

  VastaaPoista
 13. Olipas hienoa katsella noita videoita, kun tunnisti paikat! Ja livenähän kaikki on paljon ihanampaa :)

  VastaaPoista
 14. Kiitos pihakierroksesta videolla! Aikamoisen altaan olette tehneet, hieno :)

  VastaaPoista
 15. Katselin juuri nuo videotkin, ja ei tuota teidän pihaanne voi käsittää..! Ei voisi uskoa, että se on yksityisten puutarha. Luulisi, että se olisi Englannista jokin puistotyöntekijöiden ylläpitämä kohde. Upea! ♥ Sinun, jos kenen pitäisi ehdottomasti tehdä puutarhakirja ! ! ! Varmasti olisi valokuvia ja tarinoita, joista ammentaa. :)

  VastaaPoista
 16. Hieno nähdä kuvina altaan eri vaiheista. Minä löysin omasta blogista vuodelta 2014 kaksi kuvaa, joissa toinen on altaasta ja toinen sen reunamalta. http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2014/06/sateinen-puutarhapaiva-osa-2.html

  VastaaPoista
 17. Kiva, kun laitoit nuo videotkin. Niistä sai peremmin käsityksen siitä, kuinka suuri tuo piha-alue oikein on. Ja kaunis. Ja varmasti on valtavasti töitä. Nuo puut kyllä kasvavat kovaa kyytiä. Pakko niitä on joko poistaa kokonaan tai sitten karsia oksia ylöspäin. Kyllä runko helposti sopii, kun karsii oksia. Meillä on pilvikirsikka sisääntulossa. Mies karsii joka vuosi siitä alaoksia.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)