perjantai 15. tammikuuta 2016

HISTORIAA, UIMALÄTÄKÖN SYNTY osa 1

Heissan taas!

Lupasin joskus aikoja sitten, että kunhan joudan kerron noiden lätäköiden tarinat täällä. Monet ovat kuulleet suurinpiirtein samat tarinat kesäisillä kierroksilla, mutta kerrotaan nyt täälläkin. Aloitan tällä ensin tehdyllä eli uimalätäköllä.

Oli kesä 1988, kun tuttu kaivinkoneurakoitsija tuli peleineen pellollemme. Lapsemme olivat silloin senikäisiä, että niitä olisi pitänyt viedä kjoka päivä uimaan, eikä meitä aikuisia aina huvittanut. Niinpä kaivinkone sai tehtäväkseen kaivaa pienen montun lasten pulikointia varten. Annettiin miehelle vapaat kädet. Illalla tuli kysymään, että joko riittää, kun monttu oli puolen hehtaarin kokoinen ja syvimmästä kohdasta liki 2m. :D


Lätäkölle tehtiin myös oma kaivo, josta siihen tulisi vesi. Nuori Ukkokölli killuu kaivonrenkaan päällä.
  Montun pohjalle ajettiin soraa. Tässä kuvassa monttua on alettu täyttää ja heti on lätäkössä eloa :) Kun monttu oli täynnä vettä se oli yli 20m pisimmältä halkaisijalta. Näin se toimi tekolampena muutaman vuoden. Siinä soudeltiin uitiin ja mellastettiin. Vesiliskojen, malluaisten, suursukeltajien ym. seassa. Iilimatoja sentään ei ollut, koska siinä ei kasvanut mitään kasveja. Talvisin siinä luisteltiin laskettiin mäkeä reunoilta.

Mutta malluaisten ja suursukeltajien kanssa ei ole ollenkaan mukava uida. Malluaiset sekosivat hiuksiin ja menivät uikkareiden siään ja nipistivät kivuliaasti. Oli pakko tehdä muutos, jos siinä aikoi uida. Eläimistö kyllä piti veden levättömänä ja puhtaana, mutta....Seuraava kuva on kesältä, jolloin altaaseen on tehty betonipohja ja vesi alettiin pitämään puhtaana. Olisiko kesä -95
  Vuonna 2004, kun soutelijat muuttivat yksi toisensa jälkeen pois kotoa, lammikko todettiin turhan suureksi. Siihen tehtiin betonista seinät ja lammikko jaettiin kahtia maakaistaleella.  Allas pieneni murto-osaan alkuperäisestä.  Tässä kuvassa näkyy jo täytetty alue. Takana on pikkuallas. Päivänvarjo ja tuoli ovat varjostamassa istutettuja kasveja. Altaisiin laitettiin vedenkierto. Hommattiin uima-allaspumppu, joka imee isosta altaasta vettä sekä pohjasta, että pinnalta. Pumpussa on ensin karkean roskan suodatus, siitä vesi jatkaa matkaa kvartsihiekkapuhdistuksen ja edelleen maanalla olevaa letkua pitkin yläpuolella olevaan pikkualtaaseen. Sieltä vesi tulee takaisin isoon altaaseen puroa pitkin.
    Seuraavana kesänä puron ylle on jo tullut silta, se silta , joka nyt alkaa olla heikossa kunnossa ja kaipaa uudistusta. Kasvit ovat jo kasvaneet näin. Mutta kovin paljasta on vielä. Allas on pinnoitettu betonin päälle laitetulla uima-allaspinnoitteella. Sitä oli tuollaisena vaaleana ja sinisenä. Mutta tuo sininen oli kauhistus, sitä ei pihaan haluttu.
    Aluksi piti rehevyyttä saada yksivuotisillakin kasveilla. Tässä on melkoisen reheviä risiinejä :D

    Kesällä 2005 alettiin myös kaivaa ja muuttaa istutuksille talon ja altaiden välimaastoa.  Ekoissa kuvissahan siinä ei vielä ole mitään. Pikkuhiljaa istuteltiin, mitä löydettiin. Kasvatin siihen revonhäntiäkin....
    eikä nääkään ihan kitukasvuisia  ole ;)

Tämä oli alku. Jatkan toisen osan joku päivä.... Viihtykäähän talvisäässä, nokka jäässä....

24 kommenttia:

 1. Aika usein vanhempien laiskuus koituu perheen onneksi. Tosin työtähän olette tehneet vuosien varrella paljon <3

  VastaaPoista
 2. Oi mikä ihana uimalampi! Mahtava paikka, ja suosio näkyy kuvistakin. Tosi kivat historiakuvat :-)

  VastaaPoista
 3. Olipas se mukava postaus. Kiva katsaus historiaan ja kivat kuvat.

  VastaaPoista
 4. Todella mielenkiintoinen postaus. Kiva kuulla jatkoa myöhemmin.

  VastaaPoista
 5. Kiva ja tosi mielenkiintoinen tarina altaasi synnystä + komeat revonhännät viimeisessä kuvassa.
  Jatkopostauksia odotellen.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen tarina uimapaikasta. Kiitos. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 7. Näkee että lammikko ollut todella suosittu uimapaikkana. Kaunista jälkeä tullut ja upeita kasvatuksia.

  VastaaPoista
 8. Ihana postatus vesialtaan synnystä.Lopputulos on kaunis kaikkine kasveineen =)

  VastaaPoista
 9. Kiitos tästä. Täällä vielä haaveiluvaiheessa....

  VastaaPoista
 10. Ompas altahat vaatinu suuret operaatiot ja valtavia nua risiinit ja revonhännät.

  VastaaPoista
 11. Voi, meidän pihalammikko on paljon vaatimattomampi ja malluaiset ja sukeltaja sammakoiden seassa siellä uiskentelevat. Kesällä ei ole uintikäytössä, talvella kun öttiäiset on talviunilla, meikä uskaltautuu avantoon. Hieno allas on syntynyt teillä monen vaiheen jälkeen. Ihailen.

  VastaaPoista
 12. Mieletön miten hienoa. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Tuu sinäkin käymään Aurinkokujalla.

  VastaaPoista
 13. Voi että, onpa se ihastuttava! Lapsillanne on kyllä olleet oikeat kissanpäivät ja superkivat vanhemmat. Siltapaikka on niin herkullinen. Nyt pitää googlata tuo vielä tuo Malluainen :)

  VastaaPoista
 14. Aikamoisen paratiisin olette pihallenne luoneet. Ei ihme, että muksut tykkäsivät.

  VastaaPoista
 15. Oma uimapaikka on varmasti ihana. Tosi kauniisti olette kaiken laittaneet

  VastaaPoista
 16. Onpa siinä ollut hommaa! Ihailua!! Nuorena sitä on niin innokas! :)

  VastaaPoista
 17. Voi että on teillä ollut hommia tuon uima-altaan kanssa, mutta lopputuloshan se palkitsee. Mekin tehtiin uima-allas, kun ei sitä mökkiä merenrannassa ole ja asutaan kaupungissa. Ihanaa kuunnella veden lorinaa. Kyllä sinulla on upea kukkaloisto tuon uima-altaan ympärillä. Liisa

  VastaaPoista
 18. Paljon on työtunteja kulunut, paljon on lapsilla riemua riittänyt! Upeata jälkeä kerrassaan! Valtavia risiineitä ja revonhäntiä! Jatkoa odotellaan... Mielenkiintoinen postaus kerrassaan!

  VastaaPoista
 19. Kiinnostavaa! ja nyt minua jäi mietityttämään, että mitä ne malluaiset ovat.

  VastaaPoista
 20. Allas on muuttunut vuosien varrella käyttötarpeen mukaan. Meilläkin oli mökillä 70-luvulla uimalampi, jossa malluaiset ja sammakonpoikaset viihtyivät -meidän lasten lisäksi. Nyt lampi on täytetty.

  VastaaPoista
 21. Ei liity postaukseen, mutta aivan ihana tuo sinun bannerin kuva. Talviset kuvat on niin kauniita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Jäin sitä hetkeksi ihan ihailemaankin. On niin hieno... eikä tässä postauksessakaan "ollut mitään vikaa"... jatko-osaa odotellessa.

   Poista
 22. Wau ja olipa mielenkiintoista lukea taustaa ja katsella vanhoja kuvia!

  VastaaPoista
 23. Olipas jännä nähnä näitä alkuaikojen kuvia. Näyttää hauskalta.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)