perjantai 8. tammikuuta 2016

PAKKASTERVEISET PIKKU-MADEIRALTA

Huomenet!
Pakkaset jatkuvat, ainakin vielä tämän päivän. Tänä aamuna oli kuitenkin vain 30, kun eilen oli asteen enemmän.
Se lisäksi, että lintujen ja metsän eläinten tarkeneminen huolettaa, huolettaa myös monet kasvit. Magnoliat ovat juuri alkaneet viihtyä hyvin ulkona ja nytkin on nuppuja paljon odottamassa kevättä. Kuinkahan niille käy, pohtii hän. Ja kuinkahan käy monille muille, jotka ovat ihan ilman lumipeitettä. Suuren Hapsijukankin jätin ulos. Olin niin varma, että tulee leuto ja mukava talvi. On sillä kuitenkin tiipii yllään suojana, mutta en tiedä auttaako näillä pakkasilla yhtään.

Pikku-Madeirallla lämpötila on saatu pysymään muutaman asteen nollan yläpuolella. En kuitenkaan ole uskaltanut käydä katsomassa, miten pelakuut voivat. Ne taitavat olla kaikkein arimpia. Tässä ne on kuvattuna ennen pakkasten tuloa ikkunan läpi ulkoa.
      Mehikasveilla ei liene hätää

Tässä rehottaa Puya Chilensis tai Chinensis, en ole varma kumpi. Sen lehtien reunat ovat niin piikkiset, ettei minkään. Sitä ei pysty millään tavalla hoitamaan tai käsittelemään. Se vain on ja kasvaa. Kukkimista odotan, sittenhän tämä verso mehehtyy
     Tarkoitus olisi, että Madeiralla voisi hyödyntää keramiikkauunin lämpöä. Mutta nyt tietenkin sattui niin, että ei ole mitään poltettavaa. Sitten kun on, on tietenkin se viisi astetta lämmintä ulkona ;)


Mullehan rönsyliljat ja purppurajuorukin on kesäkukkia, nekin viettävät talvensa täällä.

        Monet "kesäkukatkin" ovat talvehtimassa. Viime keväänähän kerroin lumihiutaleesta, joka oli tehnyt talven aikana kevätylläriksi tsiljoona siementainta. sitäkään en saa siemenistä kasvatettua jos yritän :D
       Pikkuisen näille ruikkastaan vettä muutaman kerran talven aikana.

Kuten kuvista näkyy, meidän Madeira ei ole verhoin somistettu viherhuone tai talvipuutarha, jossa istutaan viinilasi kädessä. Se on talvisaikana ihan kasvien varasto. Talvetettavia kasveja on niin paljon, että huone täyttyy vallan niistä. Luulen, että kun näiden pakkasten jälkeen lämpiää, tulee kiire mennä siivoamaan kaikki tippuneet ja kuihtuneet lehdet pois ;) Sitten vasta keväimeltä tuntuukin :) 
Sitä odotellessa....mukavaa oloa ja eloa :)

16 kommenttia:

 1. Näin kova pakkanen ilman paksua lumen antamaa suojaa koettelee kasveja, mutta toivottavasti selviävät :-)

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia. Todella, pitää vaan toivoa että kasvit selviävät vähälumisesta talvesta ja kovista pakkasista. Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kylläpäs Pikku-Madeiran postaus oli lämpöinen. Kiitos, se olikin tarpeen juuri nyt <3 Olen piipahdellut talvetushuoneessa seuraamassa tilannetta. Kertaakaan ei ole lämppäri hurissut ja lämpötila on pysynyt plus neljässä. Eilen meiltä jäätyi vesiputket ja kävin hakemassa talon ainoan veden, talvehuoneen kastelukannun. Sen vesi olikin aivan jäässä. Nyt pelottaa enemmän kuin vähän saadaanko ennen kevättä vettä ja ihan hieman, miten talvetushuoneen kasvit oikeasti selviävät. Arimpia minullakin ovat pelargonit, onneksi enin osa on kellarin lämmössä. Mukavaa, mutta toivottavasti lauhtuvampaa talviviikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti kasvit selviävät. Minäkin mietin, miten sinisade mahtaa hytistä pakkaspeitteensä sisällä, ja moniko kasvi kuolee. Sen näkee sitten. Onneksi teillä on tuo Madeira!

  VastaaPoista
 5. Kovin on kylmää teillä vieläkin. Toivottavasti kasvisi selviävät koettelemuksesta. Kukkivia pelakuitakin!

  VastaaPoista
 6. Tämä pakkanen kyllä aiheuttaa harmaita hiuksia, vallankin kun sitä lunta on noin minimaalisesti, varmaan lunta tulee sitten huhtikuussa metrikaupalla! Meillä on jo alkanut lauhtumaan, aamulla oli -25 astetta, nyt justiinsa -20 astetta. Toivottavasti upeat kasvisi selviävät! Tuossa purppurajuorussa on hyvin kaunis kukka! Ihana Madeira Teillä!

  VastaaPoista
 7. Nyt on ollut kaaveilla kovat olot. Ihana kasvivarasto sinulla. Vein pelakuut jouluksi vintille kun oli niin lämmintä, muistin hakea ne alas vasta parin pakkasyön jälkeen, mutta useimmat näyttävät selvinneen. Kyllä pelakuukin pärjää jos ei mene pakkasen puolelle.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti kasvit selviävät!

  Me asumme laakson pohjassa, jossa monesti on vielä kylmempää kuin lähistöllä. Monet kerrat olen talven oikkuilun vuoksi menettänyt ihan tavallisiakin kasveja, vaikka vyöhyke on virallisesti 1 b

  VastaaPoista
 9. Kylmää on ollut... mutta meillä on ENÄÄN -12 astetta pakkasen puolella - tää alkaa olemaan jo luksusta :)

  VastaaPoista
 10. Eiköhän nuo Madeirat ole kasvelle alunperin ajateltukkin....vaikka onhan ne kauniita verhoineen ja muineen..:)

  VastaaPoista
 11. Toivottavasti kasvis selviävät näistä pakkasista. Nyt vain nutikkaita leipomaan;)

  VastaaPoista
 12. Ihanan eläväinen ja rehevä paikka tuo pikku-Madeira, Toivottavasti ihmisiä ja kasveja kiusaavat pakkaset pian lauhtuvat.

  VastaaPoista
 13. Voi olisipa itselläkin tuollainen pikku-Madeira, mutta kun ei ole. Jotakin ehkä saan talvehdittua, mutta keväisin se on aina sama rumba siementen ja uusien kukkasten kanssa. Toivottavasti ne kestävät tätä kovaa pakkasta. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
 14. Aivan ihana pikku-Madeira siulla oikea Viherlandia.Toivotaan,että kasvisi selviävät hyvin näistä "halloista" ;) meillä oli aamulla -28 nyt -23.6 sais jo lauhtua EN TYKKÄÄ yhtään näin kylmästä =/

  VastaaPoista
 15. Voi kun oliskin tuollainen Madeira. Ei oikealle Madeiralle kaipaiskaan. Mukava paikka varmasti ottaa viinilasillinen ja kuunnella pakkasen paukkumista. Kippis!

  VastaaPoista
 16. Tuollanen oma Madeira on kyllä ihan mahtava paikka talvettaa kasveja.
  Toivottavasti siun mangoldia ei paleltunu vaan kukkisi keväällä.
  Omani on nyt ensi kertaa ilman talvisuojausta, katotaan kuinka sen käy.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)