torstai 25. helmikuuta 2016

ERÄS HUONEKASVI

Kiitos kaikille teille taas kerran.Ihanaa, että jaksatte kommentoida :) Tuohon lummelammikkopostaukseen oli tullut kysymyksiäkin, vastailen niihin nyt tässä, kun en silloin heti saa vastattua suoraan kysymyksiin. Toivottavasti kysyjät huomaavat vastaukset näin jälkikäteen ;)
Satu kysyi: Päällimmäiseksi jäi mieleen nuo lumpeet, ihanko noin vaan juurtuivat ilman mitään koreja tms?

-Ensimmäiset lumpeet istutimme koreissa vähän saviseen multaan istutettuina. Mutta myöhemmin olemme huomanneet, että uudet siementaimet, jotka killuvat ensin veden pinnalla, juurtuvat kyllä pohjaan ihan itsestään. Tarkoituksellakin olemme heittäneet taimia veteen ihan istuttamatta. Eikä ne edes tarvitse niin syvää vettä, kuin sanotaan. Sillan vierellä on vettä n. 40-50cm (jos sitäkään) ja hyvin kasvavat myös siinä. Mutta jos olet tekemässä lummelampea, niin laita vain varmuuden vuoksi suuret juurakot korissa, jotta tarttuu pohjaan.

Mustakissa kysyi: Tuo sammakko juttu mietitytti, 70 senttiä on niille sitten liian matala ja jäätyy pohjia myöten, vai loppuuko niiltä happi?

-Ei jäädy pohjaa myöten syvimmästä kohdasta. Ja olemme useana talvena koettanut pitää jäätä auki ja yrittänyt hapettaa. En tiedä olisiko nuo kuolleet sammakot menneet pohjaan talvehtimaan liian matalalle, jossa vesi ehkä on jäätynyt pohjaa myöten. Mua on yritetty lohduttaa sillä, että kyllä niitä kuolee metsälammikoissa, soilla ja ojissa. Niinhän se tietenkin on, luonto on julma. Keväällä, kun sorsat tulevat, niin nuo kuolleet sammakot ovat niiden herkkua. Joka tapauksessa, ei ole kiva ilmiö tuo sammakoitten kuoleminen.

Ja Puutarhamyyrä, istuta vain lumpeet suoraan veteen. Turha niitä on talveksi kaivella ylös ;)

Minnaa en osaa avittaa jyrkkyyspohdinnassa. Laitahan kuvia projektistasi blogiisi  ;)

Nyt, kun ulkona ei oiekin mitään sanottavaa tapahdu, laitankin vähän yhdestä huonekasvistani. Erityisesti tykkään huonekasveina mehikasveista ja kaktuksista. Ne ovat niin helppoja. Talvella elävät itsekseen sisällä, ei tarvitse kastella. Kesällä taas elävät itsekseen ulkona. Usein kevättalvisin ilahduttavat kukilla ;)

Nyt ilahduttaa tämä. Onko tuttu?  Kukkavarsi on n. 50cm pitkä. Kukinnon koko reilut 10cm. Kukkii kauan. Kukintovarsia on kaksi.
      Ja lisääntyy sadoista lehtien laidoille tulevista pikkuvauvoista. Englanninkielinen nimi  "Mother of millions tai myös thousands" kertoo paljon. Suomalainen nimi on pitsi-itulehti. Lat. Kalanchoe daigremontiana.

Näillä mennään tänään, malttia viheriäiset, kyllä se sieltä tulee taas ja menee kanssa :) (tylsä typerä muistutus ;) )15 kommenttia:

 1. Onpas todella upea kasvi. Ihan uusi tuttavuus minulle. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kaunis on. En ole ennen nähnytkään.

  VastaaPoista
 3. Pitsi-itulehti taisi jymähtää mieleen sekä nimenä että kuvana. Hieno, kerrassaan! Kaktukset sopivat meillekin. Nyt on muutama lehtikasvi ja pari aloea veraa. Jälkimmäisistä tykkään kovati. Helppoja ja hauskan näköisiä.
  Noista sammakoisa tuli mieleen jokin aika sitten telkusta tullut ohjelma kanadalaisista sammakoista, jotka jäätyvät aivan läpeensä. Keväällä ne sitten alkavat sulaa ja ne virkoavat eloon. Olivat kyllä erikoisia veijareita. Mahtaisivatko menestyä meillä?

  VastaaPoista
 4. On totta luonto on kaunis, mutta joskus julma. Kaunis kukka olet kotona. Terveisin.

  VastaaPoista
 5. Ompa kaunis kukka tuossa pitsi-itulehdessä!
  Kumpa sulaisikin nyt nuo lumet pois ja pääsisin lätäkön kimppuun, varmasti sitten tulisi kuviakin postailtua. Nyt on ensimmäistä kertaa ihan inspis hukassa tähän bloggailuun, odottelen vain jotakin postauksen arvoista tapahtuvaksi:)

  VastaaPoista
 6. Kaunis kasvi ihan uusi tuttavuus minulle:)

  VastaaPoista
 7. Huikean kaunis kukka. Enpä oo ennen pitsi-itu lehteä tavannut ☺☺

  VastaaPoista
 8. Söpö kukka ja ihanat valossa kylpevät kuvat!

  VastaaPoista
 9. Onpas aika jännä kukka!

  Kävin oikein perusteellisesti lukemassa tuon lampijuttusi, ja nyt sitten isken kuokkani meidän lampeen. Siihen on jostain pesiytynut osmankäämi pienelle alueelle, sitä yritän hillitä mutta noita lumpeita tulen hankkimaan. Meidän lampi on aika syvä ja vesi vaihtuu aika hyvin, sellainen kaivettu monttu vain. Ankkoja meillä siinä ennen oli, mutta minkkivihulaiset veivät ne paisteikseen. Mutta lumpeet tulevat ensi kesänä :D

  VastaaPoista
 10. No niin. Taidetaan ottaa uusi yritys lumpeiden kanssa ensi kesänä. Kiva kun vastasit kysymykseeni:) Pitsi-itu lehti on mulle ihan uusi tuttavuus. Kaunis sellainen!

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)