tiistai 16. helmikuuta 2016

HISTORIAA, LUMMELAMMIKON SYNTY

Hei taas

Aika menee aatellessa, päivät päätä käännellessä. Niin se on. Tulee välillä pitkiä taukoja blogikirjoituksiin. En ole kovin paljoa ehtinyt blogeja lukeakaan viime aikoina, niin tiuhaan on tullut päätä käänneltyä....kiireeksi asti.

Kiitos kivoista kissajutuista. Niitä on kyllä kiva lukea. Mikähän siinä onkaan, että kissaa pidetään helpompana lemmikkinä kuin koiraa. Tiedä häntä....niin kissat vain valloittavat palvelijoittensa mielen ja päättävät, miten asiat on sujuttava :D

Helmikuussa on ollut mahtavat hiihtokelit täällä etelässä, niitähän minä toivoinkin ;) Kanootti ja mela taitaisi kuitenkin olla parempi liikkumisväline ;)
Nämä kuvat ovat viime viikolta tuosta metsiköstä.Näistä vetisistä kuvista onkin sitten lyhyt matka tämänkertaiseen aiheeseen. Lupasin tehdä jutun myös tuosta vahingossa syntyneestä lummelammikosta. Ja tarina alkaa:

Oli pelto, kuokka ja Jussi. Toukokuun 27. 2008. Ja taisi kyllä Avanttikin jo olla, jäljistä päätellen.

Pellolta oli kaivettu multaa muihin tarpeisiin ja pellolle syntyi ennen pitkää monttu. Koska monttu oli olemassa, siitä oli helppoa jatkaa jalostusta lummelammeksi. Tässä kuvassa monttua on jo muotoiltu lummelammikkoa varten. Lammikon saari jäi siten, että pellolla kasvoi erikoinen koivu, jota oli kierretty kaivaessa. Tässä koivu onkin vielä pikkuinen.
  29.5. levitettiin allaskumit pohjalle. Helppo yhden miehen homma , heh....
13.6. Oli tällainen vaihe. Vettä oli saatu kumin päälle vasta tämän verran, vaikka luonto yrittikin avittaa parhaansa mukaan. Tässä vaiheessa emme tienneet vielä, miten vesi mahtaa pysyä puhtaana. MItään kiertoa sinne ei laitettu. Sinne tulee uutta vettä luonnosta ja myös uima-altaan ylijäämävesi johdetaan lampeen. Puhtaana pysyminen yllättänyt itsemmekin. Vesi on todella kirkasta. Kasvit ja eliöt pitävät puhtaudesta huolen. Lammikossa elää sadoittain vesiliskoja. On suusrsukeltajia, pikku- ja isomalluaisia, seppiä, suursukeltajia, korentojen toukkia, iilimatoja ja kaikkia mahdollisia veden eläjiä pienimmästä suurimpaan. Uiminen tällaisessa lammikossa kaikkien noiden matojen joötököitten seassa olisi ihan mahdotonta, vaikka vesi puhdasta onkin. Talviksi sammakot menevät talvehtimaan pohjamutaan. Ikävä kyllä keväisin on isot määrät kuolleita sammakoita. Se on hirveää, olen monesti sanonut, että täytetään koko monttu. Nuo kuolleet sammakot ovat mulle vähän liian suuri tuska. Olemme yrittäneet pitää jäässä avantoa koko talven ja hölskyttänet vettä. Yhtenä talvena kokeilimme pumppua, joka pulputtaisi koko talven ja pitäisi aukon jäässä, mutta mikään näistä toimenpiteistä ei ole auttanut. 

Roskia lammikosta poistetaan haavilla niin paljon kuin ehditään. Olen ottanut sen omaksi hommakseni. Omaksi hommakseni siksi, että kerään jokaisesta haavillisesta korentojen toukat ja vesiliskot pois. enkä anna keneen haaviloida, koska en luota, että kukaan muu niitä keräisi takaisin veteen ;) Niin hömppä olen....
    "Rannoille" laitettiin suodatinkangasta ja sen päälle soraa.
    Kivenkoloihin istutettiin kasveja. Tässä rantakukkaa....

 .....joka kukkikin jo elokuussa näin.
Keltakurjenmiekkoja ja oikeassa reunassa vehkoja
    Siihen aikaan jaksoin vielä leikkiä tulilla.
   Lammikko on syvimmästä kohdasta noin 70cm. Siihen istutimme lumpeita. Alkuun laitoimme ne koreissa ohjeitten mukaan, mutta sittemmin olemme huomanneet, että juurtuvat kyllä pohjaan, kun vain heittää taimen veteen.

Sillan virkaa toimitti ens alkuun lankku. Käytössä kuitenkin oli ;)
    Samana kesänä löytyi tuo hullu kärry. Tässä se onkin vielä ihan uusi. Toimi taukopaikkana työntekijöille.

Tässä juttu, jos herää kysymyksiä, niin kysykää. Ei tämä tuon kummempi sitten ollut. Kuviahan täältä blogista löytyy paljonkin, hakusanaa vain en ole joka postaukseen älynnyt laittaa, mutta ainakin tuolla "lummelammikko" ja lumme-sanoilla löytyy jotain.

Mutta nyt...... Ulkona näyttää olevan mitä komein auringonpaiste. Siispä sinne ;)


pssst... ihan älyttömän kivaa on luvassa, en malta odottaa....siitä tulee tänne juttua jonkun ajan kuluttua. Odottelemisiin :D Kivoja talvipäiviä teille jokaikiselle :) 

20 kommenttia:

 1. Tuollainen lampi ois kiva omalla pihallakin,sellaisena minikokoisena tosin :)

  VastaaPoista
 2. Metsäkuvat ovat kuin keväällä kuunaan vaikka vasta helmikuu.Kiinnostavaa oli lukea lammikon synnystä ja upea siitä tulikin mutta,nuo kärryt vasta I-H-A-N-A-T on ja James tuossa lankun pätkällä ja toinen kisu kärryissä mikä lie sen nimi?

  VastaaPoista
 3. Kauniin lammen teitte, ihana muoto ja ympäröivä kasvillisuus! Ja ihanaa, että on kissoja kuvissa :-)

  VastaaPoista
 4. Upean näköinen lampi!

  Ymmärrän hyvin, että suret sammakkojen puolesta.

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla upean lummelampesi tarina. Taidanpa minäkin uskaltautua istuttamaan lumpeet suoraan pikku lampeni pohjaan (aiemmin siirrellyt talvehtimaan varastoon ), jos kerran teilläkin ovat lumpeet talvehtineet pohjassa, oman altaani syvyys on suunnilleen samaa luokkaa kuin teillä:)

  VastaaPoista
 6. Upea lummelampi. Ehkä sammakkoista kuolee vain osa ja iso osa selviää hengissä.

  VastaaPoista
 7. Lampi on kyllä erittäin onnistunut ja luonnollisen oloinen. Oilsipa niin iso tontti, että voisi tuollaisen tehdä. Sääli kuitenkin sammakoita. Mikähän siinä on, etteivät kaikki selviä?

  VastaaPoista
 8. Miten ihmeen iso tei piha oikein on kun sinne mahtuu noin valtava lampikin.
  Ja miten kaunis se onkaan.

  VastaaPoista
 9. Kaunis lammikko ja upeasti olette maisemoineet rannat luonnollisen näköiseksi

  VastaaPoista
 10. Sait kuullostamaan tuon rakentamisen niin helpolta.
  Tuo saari on niin hauskan näköinen. Yleensä lammet ovat vaan yksi kuoppa. Mutta teillä on hauska saarikin.
  Suuret kivet antavat myös vahvaa ilmettä tuolle lammelle. Todella onnistunut!

  VastaaPoista
 11. Voi että! Nostan hattua niin korkealle kuin käsiä riittää!

  VastaaPoista
 12. Kiva lukea historiikkiä tämän upean lummelammen synnystä. Ihmettelemme tässä taas Husbendin kanssa yhdessä, miten taitavasti olette sen muotoilleet. On niin luonnollisen näköinen.

  VastaaPoista
 13. Kylläpä kannatti lummelammen teko! Aivan ihana tuli! Nyt paistaa aurinko. Sitä suurta paljastusta odotellen...

  VastaaPoista
 14. Kiitos tästä postauksesta! Sain taas virtaa oman lätäkön suunnitteluun. Rantoja täytyy kyllä kovasti meillä loiventaa, ovat tällä hetkellä ihan liian jyrkät. Olen kovasti miettinyt, että uskaltaisinko rantoja loiventaakseni vain isontaa kuoppaa, vai täyttäisinkö vain keskeltä hiekalla?! Jotenkin pelottaa etten yksin hanskaa kovin ison lätäkön tekemistä. Ja tietysti kumikin on aina kalliimpi, mitä enemmän sitä tarvitaan. Pian täytyy kuitenkin tehdä päätöksiä!

  VastaaPoista
 15. Kiitos taas inspiroivasta jutusta. Tuo sammakko juttu mietitytti, 70 senttiä on niille sitten liian matala ja jäätyy pohjia myöten, vai loppuuko niiltä happi?

  VastaaPoista
 16. Olipa mielenkiintoinen juttu! Päällimmäiseksi jäi mieleen nuo lumpeet, ihanko noin vaan juurtuivat ilman mitään koreja tms?

  VastaaPoista
 17. Silimät ymmyrkäisinä ihaalen Sun lummelampea ☺♥

  VastaaPoista
 18. Lummelammikko on upea. Ja tuossa talvisessa bannerikuvassa näkyy tuo puu. Onneksi säästitte sen.

  VastaaPoista
 19. Tämä lampi on kyllä super hieno. Odotan jo innolla ensi kesää ja lisää kuvia lammen elämästä sekä ympärillä olevasta kasvillisuudesta. Ihana kun kisunkin olette huomioineet tuon sillan kanssa <3 Itsenäni harmittaa, että siirtolapuutarhassa vesielementtejä on rajoitettu. Onneksi meillä on kuitenkin suihkulähde.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)