maanantai 7. maaliskuuta 2016

JA KIVAA ODOTELLESSA....ETELÄN TULIAISIA

Hei taas :)

Nyt tulin kertomaan mitä ostin ja miksi tuolta etelänmatkaltani. Matkahan oli peräti Helsinkiin asti ja Viherpaja on mukavasti matkanvarrella, kun ajamme Tuusulantietä Itä-Helsinkiin. Meistä on mukavampi ajaa Tuusulantietä, kuin motaria, vaikka Tuusulantiellä onkin peltipoliisit. Just edellisellä reissulla sieltä tulikin kirjelappunen, joka määräsi maksamaan 200€. Oli jossain vaiheessa jäänyt uusi, tilapäinen nopeusrajoitus huomaamatta. Tämä oli ensimmäinen ylinopeussakko Ukkoköllille, ja hän on sentään ajanut 40 vuotta. Mutta kalliiksi tuli, mur. Niilläkin rahoilla olisi voinut kannattaa jotain hyvää kasvikauppaa, heh.

 Tämän kasvin takia halusin Viherpajaan. Kyllähän niitä tähän aikaan vuodesta on muissakin paikoissa, mutta siellä vain on niin mukava käydä. 20vuoden ajan olemme poikenneet siellä useamman kerran vuodessa. Tosiaan on paljon kärsinyt paikka ajan saatossa. Ylläpito on hirmuisen kallista tuollaisissa paikoissa, sen voi arvata.
 -Niin tämä kasvi. Tämän halusin siksi, että haluan istuttaa sen ulos metsikköön. Siellä on sopivan kostea paikka, jossa kuvittelisin tämän pärjäävän, jos vain saa talveksi lumipeitettä. Ja tämähän on Tötterölehti, Sarracenia, jonka tiedän talvehtivan myös Suomessa. Luonnostaan tämä kasvaa Pohjois-Amerikan pohjoisosissa, Alaskassa ja Kanadasssa kosteilla soilla. Se käyttää ravinnokseen kärpäsen silloin tällöin. Huonekasvina pidettäessä tämä tarvitsee talvilevon viileässä, esim. kellarissa tai jääkaapissa.

No sitten esittelenkin uuden ystäväni Rebekan. Hän on kannukasvi, Nepenthes. Myös hän tarvitsee ravinnokseen pikkukärpäsiä tms. Rebekkakin lähtee kesäksi ulos, roikkumaan puunoksaan. Mun täytyy tehdä Rebekalle ruukku, joka olisi hänelle tarkoituksenmukainen. Rebekka oli puoleen hintaan, niin raskin ostaa ;)

   En ole moniin vuosiin ostanut noita kevättalvisin myytäviä esikoita, kun en saa oikein pidettyä niitä hengissä ulosistutusta odotellessa. Nyt kokeilen taas ja ostin seuraavat :)

  Laitoin ne viileälle kuistille tähän sermin tapaiseen.

   Tämä oli metka. Ihan tuntematon tapaus mulle. Muratti, jolle tulee puumainen runko ja kasvaa siis pystyyn ylöspäin. Tämäkin menee kesäksi ulos ja todennäköisesti talviksi Pikku-Madeiralle. Oli myös puoleen hintaan.

Poikkesimme matkanvarrella vielä toisesa paikassa, siellä näin piiiitkästä aikaa tohvelikukkia. Olin ihan jo päässyt unohtamaan nämä kasvit. Euron maksoi, ja minä pönttöpää ostin yhden. Siis yhden. Kyllä nyt harmittaa, olisin voinut ostaa niitä todellakin vaikka viisi. Mutta nyt olen jo liian kaukana lähteäkseni hakemaan. Tohvelikukat ovat myös kivoja kesäkukkina ulkona. Hyvinviihtyessään kasvavat tosi komeiksi :)  Nyt sitten muistui mieleeni, että ulkona eläviä tohvelikukiakin on olemassa. Ja arvatkaa vain, haluaisinko kokeilla. Joskus nettiaikojen alussa jollain keskustelufoorumilla oli näistä puhetta ja kokemuksia ;)

   Jälleen lavertelin pitkään :) Ulkona tuiskuttaa nyt lunta. Otin kuvan yläkerran ikkunasta.

Oikein antoisaa ja kivaa uutta vikkoa kaikille!

18 kommenttia:

 1. Johan tuli tuomisia etelästä! :) Mielenkiintoisia erityisesti nuo kärpästen mussuttajat!

  VastaaPoista
 2. Ompa hauskoja nuo kärpäsiä syövät kasvit,toivotaan että saat ne säilymään vuodesta toiseen.
  Niinpä miten usein sitä kotona harmitteleekaan kun ei ostanut euron kasvia/lankaa ym. kuin sen yhden.

  VastaaPoista
 3. Kivoja loukkuja olet ostanut! Teillä ei sitten ensi kesänä ole kärpäsen kärpästä ja ei varmaan hyttysiäkään vaan pulskat kasvit! Ostoksesi olivat hyvin edullisia ja kannattavia! Mulla käy usein noin että olisin voinut ostaa useammankin mutta yksi lähtee mukaan, vaikka tarjous olisi ollut kuinka hyvä tahansa!

  VastaaPoista
 4. Hyviä tuliaisia olet löytänyt. Jännä tuo kärpäsiä syövä kasvi. Kerrohan sitten kokemuksisa. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti ovat hyviä kärpäsenloukkuja!
  Mun esikot on vielä ostamatta, juurikin tuon takia, kun ne kuolevat ennen pihalle pääsyä. Helmililjat ja perunanarsissit täällä jo kukkii ja kohta haen tetejä terassille. Ei meillä vaan ole lunta tullut, eikä enää tarviskaan tulla.

  VastaaPoista
 6. Vähän erilaisia etelän tuomisia. Tuollainen tötterölehti olisikin hauska omassa puutarhassa. Veikeän näköinen.
  Viimeksi ostamani kolme esikkoa ovat yhä hengissä, mutta selviävätkö kevääseen? Nyt ne ovat talon viileimmässä huoneessa, jolla on selvästi piristävä vaikutus esikoihin. Ehkä pitäisi raijata niitä päivisin terassille. Nyt kun on plussa-asteita.
  Tohvelikukasta tulee 70-80 -luku mieleen. Pitkään aikaan en olekaan livenä nähnyt.

  VastaaPoista
 7. Hienoja ja mielenkiintoisia kasveja löysit.

  VastaaPoista
 8. No voihan tötterö. Paljon onnea kasvatukseen.

  VastaaPoista
 9. No on ihania ja mielenkiintoisia kasveja.
  Hyvää viikkoa sinulle ja onnea kasvatukseen

  VastaaPoista
 10. Voi peppu tuota sakkoa! Mutta hyvät on tuliaiset <3

  VastaaPoista
 11. Hurmaavan näköisiä nuo kärpäsensyöjät :-)

  VastaaPoista
 12. Huikeen upeita kukkia etenkin tuo kärpässyöjä.Toivotaan,että kasvavat hyvin.Mistä noin komea sermi hommattu??? IHANA...

  VastaaPoista
 13. Hieno kasvisaalis, tuollaisia ei löydy joka nurkalta. Toivottavasti tötteölehti viihtyy metsikössä.

  VastaaPoista
 14. Ompa erikoisia kukkia. Tarvitsevat varmaan taitoa ja asiantuntemusta pysyäkseen elossa. Voi kun muistaisin tuon tohvelikukan loppukeväällä taimia ulos ostaessani, se on hyvä näköinen.
  Meidän kohdalla 9-tiellä on se Suomen eniten rahastava peltipoliisi. Kannattaa varoa, jos ajelee Jyväskylästä etelään päin. Ei sitä muista aina omankaan kylän porukka =)

  VastaaPoista
 15. Johan oli paljon kaikkea erilaista. Ihania.

  VastaaPoista
 16. Tosi kivoja ja kauniita kasveja!

  VastaaPoista
 17. Tosi kauniita ovat, vaikka lihansyöjäkasveja ovatkin!
  Mutta kiva onkin nyt sitten seurata näitten elämää täällä sun blogissasi, kuinka paljon syövät sitten niitä kärpäsiä, hi!

  VastaaPoista
 18. Sait haettua oikein eksoottisia kasveja.
  Vai viihtyy tötterö ulkona talvet. Sitä olisi hauska kokeilla. Se on niin veikeän näköinen.
  Rebekka on aikamoinen lihansyöjä.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)