sunnuntai 15. toukokuuta 2016

KEVÄTHOMMELEITA

Hei kaikki, ja kiitos viesteistänne ja kiitos kaikille, jotka ovat jaksaneet blogiani käydä vilkaisemassa.

Tämä niin ihana toukokuu on ollut säiden suosiessa sellaista aikaa, että puutarhahommia tehdään 10-12 tuntia vuorokaudessa. Eipä juuri tule pidettyä ruoka- tai muitakaan taukoja. Juuri ja juuri tulee lennossa ryypättyä ja haukattua jotain suupalaa, että energia riittää. Varsinaiseen ruuanlaittoon aika ei riitä. Suoraan sanoen juosten on kustukin ;) Nyt tuli pieni tauko, kun vettä alkoi ripotella siihen malliin, että alkoi nuttu pahasti kastua. Mutta on se niiiiin ihanaa. Yhtä kiire on aamuisin pihahommiin, kuin lapsilla hiekkavellejä keittelemään. Tämä on aikuisten leikkiä :D
Bloggailu käy joskus painamassa mieltä....pitäisi ehtiä ;) Mielessäni jopa kävi, että lopetan koko jutun, mutta kun tämäkin on kuitenkin kivaa. Hetken päähänpistostahan tämä syntyi, alunperin ihan muuksi, mutta aika pitkään tätä on jo tullut kirjoiteltua.

Aika paljon on puutarhakeskusteluissa käyty läpi talven menetyksiä. Jonkun verran menetyksiä meilläkin on ollut, ei kuitenkaan kovin pahasti. Kaikesta ei kuitenkaan vielä tiedä. Harmikseni kaikki Barnhavenilta saamani esikot menehtyivät :( Laitoin ne erityisen huolella hiekansekaiseen kumpareeseen syksyllä. ja ennen pakkasten tuloa peittelinkin kevyesti. Mutta tämä ei nyt auttanut. Olisi kuitenkin pitänyt yrittää talvettaa ne Pikku-Madeiralla. Mutta uskoin, että ulkona on parempi, esikot eivät oikein Pikku-Madeiralla ole viihtyneet. Perennoista myös valkoalpi ja jotkut rotkolemmikit ovat mennyttä. Ihmeellistä, että monet arkana pitämäni kasvit ovat tykänneet valtavasti. Esim. tikankontit ovat moninkertaistuneet viimekesän jälkeen....

Tässä vielä Lumikki komeimmillaan, hän ei ollut moksiskaan talven pahuudesta. nyt on kukinta jo mennyt ja vuoden saa odottaa, että näkee seuraavan kerran. Lehdistö on kyllä myös komea.

Myös kylmänkukat ovat jo lopetelleet.


Lammikoilla tapahtui kummia. Luonto tuotti taas surua. Metsikön lammessa oleili yksinään naarassorsa. Yhtenä aamuna se löytyi kuolleena lammesta. Lummelammikossa oleili viisi nuorta koirasta, onko tämä heidän aikaansaamaa, vai oliko syynä jokin luonnollinen kuolema. Nuoret koirassorsathan saattavat olla melkoisen julmia.

Ihan muualta löytyi yksi sorsan muna. En tiedä mistä se on tullut ihan aukealle nurmikolle. sitä ei ole varis tai mikään muukaan huolinut. 

Tuolla metsälammessa kuollut sorsa oli :(

Punainen kolmilehti, Trillium erectum kukkii ennen valkoista grandifloraa. Valkoinenkin taitaa nyt jo olla loistossa.
Narsisseja en ikinä muista kuvata.  Tässä kuitenkin pari. Rip van Winkle, noka suuren kasvuston hajotin ja levittelin viime kesänä....

...ja tavallinen torvinarsissi
Ihananainen merimiehensydän on levinnyt melkoisesti. 

 Pikkuruinen esikko, jole mulla ei ole nimeä. Ehkä jokin suikeroesikkolaji. Aika paljon pienenmpi kuin Julianesikot.
                               Palloesikoita
Suurikukkainen Schneekissen, jakelin sitä vähän reilulla kädellä viime kesänä. Nyt täytyy antaa levitä taas.

     Ja ainahan toki täytyy olla jokin työmaa, jokin kohta auki kaivettuna.Eihän tästä muuten saisi työleirimäistä vaikutelmaa. Tässä on nyt kohta, josta syksyllä laitoin kuvia. Tässä oli ennen pikkuallas, josta vesi virtasi uima-altaaseen

    No juu, jonkin sortin virtahan siihen on tulossa. Tuo musta kumi on kurja, mutta muunvärisiä ei ole. Löytyi sellaista, jossa oli ikäänkyin sorapinta. Kokeiltiin sitä, mutta se oli aivan liian siisti. Sitäpaitsi siitä olisi tullut hurjan kallis. Koristesorat on jo vuosikymmen sitten koettu. Tavattoman työlästä. Sehän levättyy ja tulee rumannäköiseksi kovinkin pian, joten siinä on melkoinen homma pitää se puhtaana. No jos taas täyttää muilla kivillä, tulee liian kivinen. Nähtäväksi jää, mikä siitä tulee.
Pohdiskellessmme, mitä kivikasan päälle istutettaisiin, niin siihen istutti itse itsensä kissan- ja kollinkäpälät sekä kissanhäntä ;)
       Metsikössä on kukkinut tähän asti luonnonkasvit....
   Magnolia stellata
     Soldanella montana, alppikello

     Amerikankullero jo lopetelee
          Kevätruusuleinikki on ollut liikojen skillojen seassa piilossa.  Lopettelee myös jo kukintaa.

    Tulppaanien aika on alkaut...


   Nämä punaiset, nuo oranssiraitaiset, sekä yksiväriset keltaiset ovat olleet täällä jo vuonna 78, kun muutimme tälle pihalle. Ne ovat taattuja leiväjiä ja selviytyjiä ;)
    Vaaleankeltainen lummetulppaani.
  Jokakesäine homma on myös sipuleiden poisto perennojen joukosta. Viimekesänähän poistin krookuksia urakalla. Nyt olen kaivanut skilloja, keltavuokkoa, pystykiurunkannuksia ym pikkusipuleita. Olen jo aikaisempina vuosina vienyt niitä tuonne joutomaalle, jossa ne eivät ole haitaksi muille kasveille.
Tässä kottikärryllinen menossa pois. Loppumaan tai edes vähenemään niitä ei kyllä saa koskaan.

Puiden kukinta on alkamassa. Tässä sirotuomipihlaja. Alkaa olla upeata aikaa. Näin päättyy tämän sunnuntain lähetys. Palailen taas ajan salliessa. Nautinnollisia päiviä teile itsekullekin :)

37 kommenttia:

 1. Vielä virtaa... hyvältä näyttää virran alku. Kissakoriste on ihan paras!

  VastaaPoista
 2. Upeaa kukkaloistoa! Tosiaan piha viettelee ja syöminen ym on ajanhaaskausta! Järkyttävä kuva nuo kottikärryt aarteita täynnä...minne ne ovat matkalla, surullinen myös sorsarouvan kohtalo mutta luonto on julma ja innokkaat koiraat! Ihana tuo kerrottu lumikki!

  VastaaPoista
 3. Henkeäsalpaavia kuvia! Kerrassaan upeita näkymiä, kiitos näistä! Minäkin ehdin olla hetken ulkona, kunnes sade pakotti takaisin sisälle. Jospa tuo rajumpi kuuro menisi kohta ohi.

  VastaaPoista
 4. Voi sorsa parkaa, luonto tuntuu välillä niin tosi julmalta.
  On tämä sinun puutarhasi niin upea, kuin satujen metsä. Sinne pitäisi joskus päästä vaeltelemaan.

  VastaaPoista
 5. Huokailen ja ihailen.
  Heleää Helluntaita Sinulle.

  VastaaPoista
 6. Voi mahoton mitä kukkaloistoa!!!

  VastaaPoista
 7. On siellä teillä jo kauhean paljon kaikkea ihanuutta. Tuo itseistuva kissankäpälä on kätevä ;)

  VastaaPoista
 8. On siellä teillä jo kauhean paljon kaikkea ihanuutta. Tuo itseistuva kissankäpälä on kätevä ;)

  VastaaPoista
 9. Sulla on ihan kesä! Niin paljon kauniita kukkivia. Puutarha on todella sinun intohimosi ja olet saanut puutarhasi upeaaan loistoon jo näin varhain.

  VastaaPoista
 10. Kaunista kukka kukkaloistoa. Heleätä Helluntaita:)

  VastaaPoista
 11. Hyvänen aika miten paljon kevätkukkijoita sinulla on. Kaunista. Ihan uusia kasveja minulle oli merimiehensydän ja alppikello. Palloesikko on yksi suosikeistani.
  Hyvä että puutarhasi säästyi pahemmilta vaurioilta. Hyvälle näyttää purosi ja kivet siinä. Odotellaanpa lopputulosta:)

  VastaaPoista
 12. Älä edes mieti bloggaaminen lopettamista. On tämä postaus taas täynnä sellaista herkkua, että kelpaa esitellä. Aika hurahtaa pihahommissa, mutta saa sitä taas talvella kattoon syljeskellä.
  Virrasta tulee hieno. Kivelle ei muita koristeita tarvitakaan, kissa on jo paikkansa valinnut.

  VastaaPoista
 13. Täälläkin on touhuttu puutarhassa aamusta iltaan. Nyt vesisade on hieman toppuutellut puuhia. Upeita kevätkuvia.

  VastaaPoista
 14. Merimiehensydän, sen kun vielä jostain löytäisin! Pallolumikin ostin viime kesänä, siitä on noussut yksi lehti. Onkohan väärässä paikassa? Upeaa kevätkukintaa, kyllä näitä ilokseen katselee, joten jatka ihmeessä :)

  VastaaPoista
 15. Todella upeita kuvia, ja vielä upeampi puutarha. Lumikki on edelleen uskomattoman kaunis, olen sitä aikaisemminkin ihaillut kuvistasi.
  Mietin tuota puroa, josko laittaisit sinne kasveja kivien ohella?

  VastaaPoista
 16. Ihana sunnuntailähetys! Itsekin vähän surkuttelen sitä, että nyt kun olisi blogaamisaiheita, ei ole aikaa. Eikä lukijoillakaan ole aikaa lukea blogeja. Pieni sadetauko tekee kyllä hyvää monessakin mielessä.

  VastaaPoista
 17. Teillä on niin paljon kaikkea. En yhtään ihmettele, että aika menee puutarhassa aamusta iltaan, jos vain voi. Kauniita maisemia on teillä vaikka kuinka ja tosi hyvä tuo liikkuvainen itsensä istuttaja.

  VastaaPoista
 18. Onpa sinulla hienoja kasveja! Erityisesti sydämeni vei tuo hurmaava alppikello. Mukavaa puuhaviikkoa!

  VastaaPoista
 19. mahdottoman ihania kukkakuvia!

  Voi sorsaparkaa

  VastaaPoista
 20. Mielettömän ihana on teidän puutarhanne. Ei ihme, että vaatii myös työtä. Ei tuollainen tyhjästä synny.

  VastaaPoista
 21. Kissankäpäläähän tuonne kivien päälle on ehdottomasti istutettava:) On teillä siellä melkoinen paratiisi, olen sen varmasti jo monta kertaa sanonut, mutta sanon taas kerran <3 <3

  VastaaPoista
 22. Valtavan ihanat, kevääntäyteiset kuvat! Tämä aika hyökyy nyt valtavalla vihreällä voimalla. Montako vuotta tuo sun lumikkikasvusto onkaan lihonut? Näyttää todella hyvältä. Mulla nousee nyt maasta viisi tai kuusi kukkaa - ihme etteivät mädänneet viime talveen. Toisaalta tavallisia lajeja on kuollut, mutta erikoisuuksia pysynyt hengissä. Tarhurointi on Überjännää.

  VastaaPoista
 23. Valtaisasti kuvia, ihania lajeja Soldanella on ihan must. Alliumit eivät kuki vielä meillä.

  VastaaPoista
 24. It is beautiful spring and wants to be in the garden as much as possible. No matter is the food, are important works in the garden and the joy of looking at everything blooms beautifully, as in you. Regards.

  VastaaPoista
 25. Täällä ei oo yhtään tylsää poiketa ;) päin vastoin,ilomielin tänne aina tulee,on nii-in ihanaa kukkaloistoa että...ja virtaprojekti ,mielenkiinnolla odotellen sen valmistumista.Tuo metsälampi on kivajuttu,harmi tuo sorsan kuolema :(((( mukavaa puuhailua ja aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 26. Kyllä sinulla on huikea kasvattelumaa ja kuvia on niin kiva katsella! Yksi fani siis peukuttaa täällä lisäpostauksille!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
 27. Osanottoni esikoiden menehtymisestä. Todella harmillista!
  Sinulla löytyy tulppaaneja, jotka säilyvät hengissä vuodesta toiseen ja vielä lisääntyvät - ihmeellistä.
  Joutomaalle kippaat pikkusipuleita - ilmeisesti Sinulla kaikki kasvit viihtyvät poikkeuksellisen hyvin. Lannoitatko paljon ja millä vai mikä on salaisuutesi?

  VastaaPoista
 28. Ihanaa silmäruokaa.
  Mahtava postaus. ♥ ♥

  VastaaPoista
 29. Voi ihme sentään!!! En muuta osaa sanoa!

  VastaaPoista
 30. Mikä ihana metsäpuutarha.
  Ihmeelliset tulppaanit, jos säilyvät vuosikymmenestä toiseen ja vielä leviävät. Vai otatko ne kesäksi ylös maasta? Oman kokemukseni mukaan tukppaanit tykkäävät siitä, jos ne nostetaan kukinnan jälkeen kuivaan paikkaan kesäksi ja istutetaan syksyllä.

  VastaaPoista
 31. Voi että miten kaunista kukintaa. Mulla ei tulppaanit yhdessä kivikossani kukkineet lainkaan tänä vuonna. Toisessa penkissä kylläkin. Talvi teki meilläkin tuhojaan. Upeita nuo lumikit ja lilat esikot. Mahtava kyllä tuo sinun vesiputouksesi. Liisa

  VastaaPoista
 32. Ihana postaus, tästä tuli hyvä mieli. PPaljon kaunista katseltavaa pihalla ja lähiympäristössä.

  VastaaPoista
 33. Paljon kaunista!! Ihastuin alppikelloon.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)