sunnuntai 15. tammikuuta 2017

HAASTE

Hei taas ystäväiset!

Kiitos jälleen ihanista kommenteistanne. Kiva, että ymmärrätte ja sallitte harvan postailuni. Näin käy, kun kuitenkin jatkuvasti elämään tulee uusiakin asioita, niin joku joutuu v'äistymään kuitenkin vähemmälle huomiolle.
Mutta kyllä tämä blogin pito kannattaakin. Olipa onni, että tein edellisen postauksen rehellisesti kertoen, että kasvihuoneessa ei voida hyvin. Olisinhan voinut tehdä ihan toisinkin ; Olisin voinut laittaa lähikuvaa kauniista tomaatista ja kurkusta kertomatta ollenkaan, että tomaatit ovat viheliäisen taudin riivaamia joka kesä. Mutta että kerroinkin totuuden, se johti jännään juttuun. Linda oli katsellut saman Gardener's worldin kuin minä ja Ukkoköllikin. Katsoimme sen jonkun aikaa sitten ja näimme, kun naishenkilö esitteli taudin piinaamia tomaatteja. Näimme, että se on sama tauti kuin meilläkin. Mutta tuo sana jäi epäselväksi. Kuulin plai tai blai, joten pohdin, että mitenkähän kirjoitetaan. Ehkä plie tai ply tai blie tai bly tai jotain sinne päin. Mutta Linda oli kuullut sen oikein, siis blight 😂 Melkein pompin ilmaan kuin Carol Klein kasveista puhuessaan. Nyt osasimme etsiä oikeaa tautia. Ja suomeksi tuo taisikin olla perunarutto. On se kumma, jo 80-luvulla, kun kasvatimme tomaatteja, tuo perunarutto oli tuttu, niin miksei se nyt tullut mieleen. Aspiriinia lukemamme mukaan täytyy antaa lääkkeeksi. Jess, ensi kesänä saamme kokeilla. Kiitos Linda informatiivisesta viestistäsi 😃

 Toinen juttu:
Sini kasvihormoni-blogista   haastoi kertomaan kahdellatoista kuvalla viime vuodesta. Kiitos Sini, nyt vasta saan sen tehtyä.

Vuosi alkoi sillä, että valoa alkoi näkyä. Kuvattu 2.1. Lunta ei ollut juuri yhtään.
  Mutta kyllä lunta tuli...
 ...ja helmikuussa se taas meni....
Maaliskuussa jo tulivat lumikellot ja kevätkellot kukkimaan
Ja magnolia Susan kukki Pikku-Madeiralla
Ja pian kukkivat puut ulkonakin
  
Ja ihan varmasti kevät on silloin, kun Kaarle ja Kaisa tulevat lammelle. 
Viime kesän suurin projektihan oli puron rakentaminen uima-altaan vierellä olevan pikkualtaan tilalle. Tässä vaiheessa on kumi levitetty pohjalle....
 .... ja tehdään istutuksia
  Kesällä on jo sellainen vaihhe, että pohditaan, miten pohjan musta kumi peitettäisiin. Ostaako kallista sorapintaista kumia vaiko eikö ostaa. Musta pohja näytti kuitenkin rumalta....
...Joten päätimme satsata kerralla...on tuolla sorakumilla viiden vuoden takuu, joten luulisi kestävän. Hirveä hommahan tuon puron puhtaanapitämisessä on, mutta Ukkoköllihän sen tekee 😂  Jännä nähdä keväällä, miten kasvit ovat selvinneet.
    Pihalle ilmestyi useita lintuperheitä....
   Meillä oli myös pikkiriikkinen taimisto. Tulevana kesänä ehkä jonkun verran isompi, on tarkoitus hankkia sinne kasveja vähän muualtakin. Tavallisia tulee täältä kotoa, mutta on kiva tilata jotain erikoisuuksia. Ihan huviahan tuo on, noista hinnoista kun maksaa verot 😆
  Mutta sitten tuli kaikesta vapauttava, lomalle päästävä syksy.
  
Nyt taas olenkin suurella innolla odottamassa kevättä. Ja täytyy tunnustaa....olen kylvänyt. Miten en osaa olla kylvämättä? Koskaan en kylvöksistäni mitään saa,mutta silti kylvän. Tai sainhan viime keväänäkin, sain kirjosalvian taimia 😀 Nyt kylvin ulkoa löytämiäni kylmäkäsittelyn saaneita keijuängelmän, kuu-ukonhatun ja posliinivuokon siemeniä. Usein siemenet kyllä itävät hyvin ja tulevat pieniksi taimiksi, mutta sitten tulee kuolo. 
Toivotan teille onnistuvia kylvöksiä ja rattoisaa kevään odotusta ja hippusen myös itsehillintää. Heippa seuraavaan kertaan.28 kommenttia:

 1. Ja kiva tulikin purostasi! Kävin sitä syksyllä avoimien puutarhojen päivänä katsomassa. Aivan ihastunut olen noihin kivilintuihisi myös!

  VastaaPoista
 2. Mitä, ooh, aah, teillä on taimistokin? IIK! Onko se jo auki :-D NYT täytyy tulla viivana teille, joskus, kun olette avoinna! Kai James päivystää taimistollakin? Että hänet pääsee varmasti näkemään ♥
  Ihana Kaarle siellä, hänellä on asiaa. Oi kevät.
  Mahtava juttu, että Linda vastasi huutoonne, blogin pito todellakin kannattaa! Mulle kävi kesällä niin, että pohdittuani blogissani kylämme raitin paikkaa menneinä vuosisatoina, kävi myöhemmin saarellamme maanmittausinsinööri, joka oli lukenut postaukseni ja toi minulle pari hienoa karttaa. Sanattomaksi veti, niin upea juttu!

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että tomaattiasia selvisi. Ihanat kuvat olet laittanut haasteeseen. Teidän puutarhanne on niin kaunis. Hieno on tuo puro. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Blogitin kautta päädyin tänne ihmettelemään blogiasi, ja voih miten upeita kuvia!

  VastaaPoista
 5. Hyvä juttu, että taudin aiheuttaja selvisi. Aina kannattaa avata suunsa, tässä tapauksessa kirjoittaa :)
  Olipa ihania kuvia, kesän kaipaus lisääntyy. Kyllä on upea tuo teidän puro ja piha muutenkin. Vaan kerro mitä tuo tumman lila korkea kasvi on lintuperheen yläpuolella. Onko anisiisoa, tädykettä vai mitä? Ei olisi siemeniä siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, se on ihan tavallista luonnon rantakukkaa. Se vain kasvaa reheväksi hyvissä oloissa 😄 ja viime kesänä se kukki erityisen runsaasti. Varmaan jostain löydät alun 😊

   Poista
  2. Vielä....taisin postatakin kesällä niistä. Lisää löytyy ainakin tuosta "kesä" sanan takaa.

   Poista
 6. Kiva vuosi sinulla on ollut perunarutosta huolimatta. ♥

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että ongelma ratkesi ja oli ihana muistella/katsella teidän mennyttä vuotta :)
  - Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Mahdottoman ihania suunnitelmia, sekä jo valmiita asioita!

  VastaaPoista
 9. Ihana postaus. Kuviasi jäin tuijottamaan haltioituneena. Minulla on teidän taimistoltanne ostettu kartiovalkokuusi, joka voi erittäin hyvin. Hyvä ostos on ollut. Kiitos taimistonne!

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus! Ja mitkä kuvat! Omat sorsat on oikein luksusta! Heillä on hyvä kesä koti, kun aina sinne palaavat. Hyvää kevään jatkoa sinulle ja runsasta kasvua tulevalle kasvu kaudelle!

  VastaaPoista
 11. Aina kannattaa avautua blogissa puutarhaongelmista :) perunaruttoa vastaan kai voi taistella. Aivan ihanat kivilinnut, ja taimisto! Ehdottomasti tultava katsomaan mitä löytyy.

  VastaaPoista
 12. Kyllä on ihanat näkymät, varsinainen paratiisikevät, ja hieno puroprojekti. On sinulla kätevä tuo Ukonkölli kun hoitaa nuo tuommoiset haasteelliset puhtaanapitohommat!

  Olipa kiva että oli jotain hyötyä! :D Melkein meinasin jättää sanomatta koko asian, kun ajattelin että kasvitauteja on niin paljon eikä itselläni ole oikein kokemusta tomaateista, mutta hyvä että selvisi ja samaa ohjlelmaa ollaan silmä kovana katseltu! Onneksi taas parin kuukauden päästä Gardeners' World jatkuu ja ehkä opimme taas jotain uutta. :D Iloista kevään odotusta!

  VastaaPoista
 13. Olipa hyvä että tuo tauti-asia selvisi, kannatti ottaa asia puheeksi.
  Hienosti kerroit taas ja jälleen kerran, tarinaa puutarhastasi - tuo puro on aivan mahtava! Sinulla on laajassa pihapiirissäsi niin mahdottomasti kaikkea ihanaa katseltavaa!

  VastaaPoista
 14. On niin kaunis puutarha ja piha hienoine yksityskohtineen. Ilo tuolla on kuvata kaikkea kaunista.

  VastaaPoista
 15. Niin upea ja moni-ilmeinen on puutarhanne. Söpö lintuperhekin on löytänyt paikan sieltä:)
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 16. Ahhh... joku toinenkin kylvää saamatta mitään. Niiiiin tuttua. Kitkerästi.

  VastaaPoista
 17. Tällaiset muistelot ovat juuri se syy, miksi edellisvuotta kannattaa kerrata. Ajatuksesta puroksi parissa kuvassa, oma taimisto, kauniit talvipäivät ja kevättä kukkivat kuvat - nämä kuvat kertovat ehdottomasti sen, miksi täällä pohjoisessa kannattaa hoitaa puutarhaa! Teillä on niin tyylikästä!

  Kiitos, kun osallistuit haasteeseen!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
 18. Puutarhanne on kaunis, mie voin vain unelmoida tuollaisesta, en ole viherpeukalo.

  VastaaPoista
 19. Minullakin on ollut tuota ruttoa kasvarissa. Onneksi on kuitenkin olemassa joitain tomaattilajikkeita, kuten Sungold, joiden pitäisi olla taudinkestäviä:)
  Upeat kuvat menneeltä vuodelta.

  VastaaPoista
 20. Kyllä sinulla on upea puutarha ja tuo puro on niin ihana. Hienoja kuvia menneeltä vuodelta. Mukavaa kevään odotusta tv Liisa

  VastaaPoista
 21. Voi mahdoton, tuo teidän puutarha on niin upea kaikkina vuodenaikoina! Oikea satumaa täynnä kasviherkkuja! Upeita kuvia jälleen! Ihana tuo magnolia!

  Toivottavasti pääset vielä tomaatteja kasvattelemaan, tuo perunarutto on tosi ikävä kasvitautina.

  Mukavaa kevään ja kesän odotusta, ja onnekkaita taimikasvatuksia!

  VastaaPoista
 22. Puutarhasi on kaunis, mutta tällä hetkellä eniten sykähdyttää nuo kevätkukat. Ei mene enää montaa kuukautta, kun pihoilla näkyy noita ihanuuksia!

  VastaaPoista
 23. Sinulla on kaunis puutarha ympäri vuoden! Ihana tuo magnolia ja tosi kiva idea tuo sorapintainen kumi, en olekaan sellaisesta aiemmin kuullut, mutta täytyy laittaa muistiin. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 24. Kiva että tomaattijuttu selvisi.Kyllä teil on I-H-A-N-A puutarha ja puro kruunaa kaiken =) kivilinnut on ihanat.

  VastaaPoista
 25. Jei, taimisto kasvaa! Täällä ilmoittautuu jo yksi asiakas jonoon. :D Onnea kylvöihin, itselläkin jo purkit ja purnukat ulkona kevättä odottelemassa.

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)