sunnuntai 8. tammikuuta 2017

HAASTEITA

Hei kaikki! Kiitos teille kaikista mukavista viesteistä ja kommenteista koko edellisenä vuotena. Viime vuoden ajanhan blogoni on aikalailla laistkotellut. Johtunee paljon siitäkin, että minusta tuntuu, että olen jo kaiken kertonut täällä moneen kertaan. Muutama uusi lukija on silti tullut, tervetuloa te kaikki 😂Näyttää siltä, että blogistani on tullut pari kertaa kuukaudessa ilmestyvä tiedote 😊 Ellen muuhun ehdi, niin antaa nyt olla vaikka sellainen. (kappas, tänne on tullut hymiöitä)

Yksi asia on, josta en ole kertonut koskaan. Se on kasvihuone. Romppala-blogin Linda haastoi  minut jo jonkin aikaa sitten kertomaan kasvihuoneesta; kasvihuoneen neljä vuodenaikaa. Kiitos Linda haasteesta. Tästä tuleekin vain sanallinen kerronta, koska mulla ei ole siitä kuvia. Mulla ei siis ole yhtään kuvia kasvihuoneesta !!! Selailin vanhoja vuosikertakuvia ja löysin pari kuvaa kesältä 2008. Siihen aikaan vein muutamana kesänä kaikki orkideat kasvihuoneeseen. Mulla oli niitä silloin jonkun verran toista sataa. Silloin laitoin kasvihuoneeseen myös verhot kesäksi varjostamaan liikaa paahdetta. Mutta kun ne homehtuivat, niin ei ole enää uusia tullut laitettua.
Talvet kasvihuone on ollut tyhjillään. Paitsi nyt tänä talvena. Sinne vietiin syksyllä ostettuja havupuita talvehtimaan.
Meillä on kasvihuoneessa paha vitsaus. Tauti, joka ei häviä millään eikä mitenkään eikä koskaan. Kesäisin siellä kasvatetaan tomaatteja ja joka kesä tomaatin versot ovat aivan tautisia. Pari vuotta takaperin, kun kasvihuone siirrettiin, vaihdettiin laseja ja vanhat lasit pestiin ihan perusteellisesti irtaallaan. Samoin kaikki runko-osat pestiin painepesurilla kunnolla. Kaikki sisällä oleva rakennettiin uudelleen. Silloin olimme varmoja, että tauti katoaisi. Mutta ei vain kadonnut 😢 Kukaan ei ole osannut sanoa, mikä tauti on, emmekä ole löytäneet siihen vastausta. Tää kasvihuone on ihan täysin miehen hoidossa. Hän kasvattaa tomaatteja eri lajeja joka kesä innolla, vaikka onkin tauti. Taudista huolimatta tekee hedelmiä runsaasti.

Tässä kuvat 2008 kesäkuunalusta. Olen kai juuri kantanut orkideat sinne.Tällainen kuva sentään löytyi viime kesältä. Näkyy edes sen sijainti.

Jos kasvihuone on huone, jossa kasvaa kasveja, niin sellainen on myös Pikku-Madeira, piharakennuksen kylkeen rakennettu lasihuone. Siitä täällä on useampiakin postauksia. Siellä kasvaa vakikasveina viikuna, kiivi, kaksi Kameliaa, sinisade, kolibrinkukka, puya, muutama aaloe, murattia maassa, samoin sinne on tippunut joskus oksanpala juorsta, joten sitä ja sinihibiskus, pari magnoliaa, hortensia ja ehkä jotain muuta vielä. Talvella se on melkoisen täynnä talvetettavia kasveja. Nyt siellä on pelakuut, vrenpisarat, lumihiutaleet, pampaheinät, Euohorbia characias= välimerentyräkki, sinisarjat, daaliat ym talveksi suojaan otettavat. Se on melkoisen täysi. Laitan yhden kesäkuvan, jolloin se ei ole niin täysi ja sinne mahtuu jopa istumaan:)
Minun oli tarkoitus vastata myös toiseen saamaani haasteeseen samalla, mutta en nyt enää ehdikään. Teen sen toisella kertaa, yritän ehtiä pian 😺

Nyt vain toivotan kaikille puutarhabloggaajille oikein mukavaa,  ruusuista kukkaisvuotta ja muille bloggaajille kaikin tavoin onnistuvaa, onnellista ja ihanaa tätä alkanutta vuotta 😍
 

20 kommenttia:

 1. Ensinnäkin, kivaa blogia seuraa siksi, että se on kiva (kullakin on kivalle omat määritelmänsä), ei siksi, että postauksia tulisi johonkin tiettyyn tahtiin. Luen blogiasi yhtä suurella mielenkiinnolla, ilmestyy se sitten kerran kuukaudessa tai kerran päivässä (jälkimmäisessä tapauksessa kommentointi saattaa hivenen hyytyä, mikä sekin tietysti riippuu kulloisenkin postauksen sisällöstä). Postaa siis ihan siihen tahtiin, kuin itse hyväksi koet. Ainakin minä seuraan blogiasi ilolla ja luulenpa monien muiden tekevän samoin.

  Kasvihuonepostaus on hyvä idea ja aiheesta lukisin mielelläni muidenkin postauksia. Ilmeisesti Pikku-Madeira on lämmin tila, sillä muuten siellä tuskin listaamasi kasvit eläisivät.

  Oikein mukavaa alkanutta vuotta sinulle ja puutarhallesi (toivokaamme taudin jättävän kasvihuoneesi)!

  VastaaPoista
 2. Parempi kirjoittaa harvaan, kuin ei milloinkaan. Aina ei ehdi, jaksa, viitsi, pysty eikä kykene. Omaehtoisesti meistä jokainen, ja nautinnolla, kun on kirjoittamisen aika.
  Hyvää puutarhavuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Onpas harmillista ettette saaneet tautia kuriin! Mutta semmosta tämä on, aina mene niin kuin toivois. Pääasia että tomaatit kasvaa kuitenkin. Hyvää kevään odotusta!

  VastaaPoista
 4. Hieno on kasvihuone, kyllä sitä passaa esitellä. Harmi, että sinne on tullut tauti. Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Taudista viis jos kuitenkin satoa tulee!

  VastaaPoista
 6. Oikein ihanaa alkanutta vuotta :)

  VastaaPoista
 7. Kasvihuone on kiva juttu. Minullakin on ollut aikanaan sellainen, siellä oli myös tuolit ja pöytä.
  Ikävää teillä tuo taudin pesintä kasvihuoneeseen.
  Ei sillä ole mielestäni väliä, mihin tahtiin kukin bloggaa. Minä saan harvoin aikaseksi uutta juttua, paitsi nyt joulukalenterin kanssa.

  VastaaPoista
 8. Oikein kivaa ja kukkivaa uutta vuotta.Kaunis kasvihune.Hyvä että tekee satoa.Omat kasvattamat tomatit on kyllä namia.

  VastaaPoista
 9. Vaikka sulta tulis vain muutama postaus vuodessa, pysyn silti lukijana<3 Onpa kummajainen kasvihuonetauti, harmi! Mun blogissa on myös haaste joka on sullekkin :)

  VastaaPoista
 10. Kasvihuone laajentaa mukavasti puutarhaharrastusta. Onneksi meillä ei ole taudit iskeneet, vaikka viime kesänä punkit valtasivat chilejä. Ne jättivät onneksi tomaaatit rauhaan. Sadekesinä kasvihuone pelastaa paljon, kun on edes yksi paikka sateelta suojassa.

  Ja minäkin ilostun nähdessäni sun blogin päivittyvän. Täällä on mukava pyörähtää!

  VastaaPoista
 11. Jatka vain bloggaamista omaan tahtiin. Harmillinen tauti. Eräs työkaverini kertoo kastelun vaikuttavan tomaattiensa kuntoon. Jos kasvihuoneessa on maapohja, kastelee vain kerran viikossa tomaatit (silloin reilulla kädellä). Jos kastelee tiheämmin, jokin tauti iskee joka kerta.

  VastaaPoista
 12. Mukavaa katsella kesäkuvia pakkasen jälkeen ☺
  Hyvää alkavaa viikkoa Sinulle ♫

  VastaaPoista
 13. Nuo orkedeat varmasti pitävät verhoista. Luonnossakin ne kasvavat puiden siimeksessä.
  Millä lämmitätte pikku-Madeiraa? Siellä kasvaa niin eksoottisia kasveja.

  VastaaPoista
 14. Onpa sinulla ollut orkideoja ja pikku-Madeirassakin monenlaista hieman oudompaa kasvia. Liisa

  VastaaPoista
 15. Sama se postaako harvoin vai usein, kaikki luetaan mielenkiinnolla:)
  Kaunista on katsella. Harmillinen tuo tauti, mutta onneksi miehesi on sitkeää sorttia, kyllä hän sen vielä selättää.

  VastaaPoista
 16. Tuollaisen Pikku-Madeiran kaltaisen talvipuutarhan kun joskus saisi... :)

  VastaaPoista
 17. Ihana mökki! Tuollaisestahan olen unelmoinut jo kolme vuotta, vielä jaksan unelmoida. Tuo varjokangas katolla on hyvä idea ja antaa mökille tunnelmaa!

  VastaaPoista
 18. Ihanaa että otit haasteen vastaan! ♥
  Voi harmi tuota tomaattitautia! Tomaatit taitavat olla aika tautialttiita, juuri Gardeners' World -ohjelmassa oli joskus, olikohan viime kesänä, juttua kun "tomato blight" leviää siellä ihan tuulen ja kosketuksen mukana, ulkosalla ei voi kasvattaa mitään tomaatteja kun sairastuvat, ja siitä on hankala päästä eroon. En tosin tiedä onko teillä kyse siitä samasta taudista... Olen kokematon tomaattien suhteen. :)

  VastaaPoista
 19. Oi mikä taivas! Olen ihastellut noita sinihibiskuksia Keski-Euroopassa, mutten koskaan kuvitellut näkeväni niitä Suomessa. Kasvihuoneessakaan!

  VastaaPoista
 20. Upeaa! Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)