maanantai 26. marraskuuta 2012

KERMESMARJA, PHYTOLACCA AMERICANA

Kissut ovat kiitollisia saamastaa huomioista. Kyllä tuo raggis, raggari on juuri ragdoll. Tämä äiti vain ei käyttäydy ollenkaan niinkuin ragdollien sanotaan käyttäytyvän. Hän on ihan tavallisen jämäkkä kissa. Toisin kuin meidän James. Hän sensijaan on niin vetelä, kuin olla voi, jos sitä yrittää syliin nostaa. Venyy ja paukkuu kuin jenkkipurukumi ;)
Mamma kissa sai vain yhden pennun. Onneksi. Minä kärsin ja myötäelin täällä Hämeessä hänen synnytystuskansa, jotka olivat valtavat. Hän synnytti Hesassa. Onneksi tyttäreni on eläintenhoidon ammattilainen, jotta pystyi avustamaan, muuten ei olisi kuulemma onnistunut, pentukin olisi menehtynyt :(

Mutta sit muuta. Lupasin kertoa jotain kermesmarjasta, surku vaan, kun en ole ottanut siitä juurikaan kuvia. Kuvia kyllä löytyy varsinkin lattarinimellä kuukkeloimalla paljonkin.

Km on siis ruohovartinen perenna. Hyvissä oloissa se kasvaa jopa kolmimetriseksi. Sen kasvutapa on pensasmainen, tekee useita varsia samasta juurakosta ja varret haaroittuvat. Mulla tämä on n 1.5 m korkea, mutta olen nähnyt noita kolmimetrisiä. Kukinnot ovat komeat ja yhtä komeat ovat marjat syksyllä. Ne ovat kauniin punaisia ennenkuin muuttuvat kiiltävän mustiksi. Kukintotähkät voivat olla 30-senttisiä ja jopa enemmän. Kestävä kasvi, ei muuta kuin hankkimaan. Jos laittaa siemenestä kasvamaan, ei pidä hätääntyä, jos ei ekana tai vielä tokanakaan vuonna mitään. Sitten kun pääsee alkuun, niin kyllä kasvaa ;) Eikä kannata laittaa ihan kukkamaahan, paitsi ehkä joidenkin suurten joukkoon. Meillä on rhodojen välissä yksi, ruusutarhassa toinen ja kolmas siten kukkapenkissä odottamassa parempaa paikkaa.
Siitä uutettua Phytolaccaa käytetään jossain rohtona kurkkukipuun, en tiedä onko sitä Suomessa. Ja kankaiden ja lankojen värjäykseen sitä myös käytetään. Tulee varmasti upeaa väriä. Nuo marjat värjäävät helposti sormet ja vaatteet :) Suosittelen hankittavaksi, en näe yhtään syytä, miksi ei.1 kommentti:

  1. kiitos kermesmarjan esittelystä! ostin myyjäisistä ja kysyessäni kokoa, ymmärsin kädenhuitaisusta, että n 40 cm. eli istutin väärään paikkaan. lisäinfoa kaipaisin hänen käytöksestään. roikottaako heti lehtiäsä, jollei saa tarpeeksi vettä eli muuttuuko laiskalla rumistukseksi? ja onko tietoa kuinka syvälle tekee juuret? olen seonnut juurikangasviljelyyn eli tämä olisi minulle tärkeä tieto, että kasvilla edes jonkinlaiset eloonjäämismahdollisuudet. Jos joskus ehdit infota, niin olen kiitollinen.

    VastaaPoista

Kiitän vierailustasi ja kommentistasi jo etukäteen. Ilahduttavaa, että jaksoit kommentoida :)